Επαφές κυβέρνησης με ΕΝΙ, Shell εν όψει ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου

Επαφές κυβέρνησης με ΕΝΙ, Shell εν όψει ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες στελέχη της ιταλικής ΕΝΙ και της Shell για το θέμα του ανοίγματος της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Προηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές για το ίδιο θέμα με τις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ε.Ε., οι οποίες είχαν εγκρίνει στο παρελθόν τις συμβάσεις αποκλειστικότητας με το ελληνικό Δημόσιο και τώρα θέτουν θέμα κατάργησης. Η τρόικα έχει αποδεχθεί αίτημα των εταιρειών και του ελληνικού Δημοσίου για ένα σχέδιο ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα επαφές μεταξύ των τριών πλευρών.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου ξεκίνησε χθες τον πρώτο επίσημο κύκλο επαφών με τους επενδυτές και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΕΝΙ που ελέγχουν τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Shell που ελέγχει την ΕΠΑ Αττικής. Μία από τις προτάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η επιμήκυνση των συμβάσεων κατά 5 έτη στον τομέα της διανομής. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχουν οι τρεις εταιρείες από τον ανταγωνισμό στον τομέα της προμήθειας. Οι τρεις πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν μέσα σε ένα δίμηνο, αφού το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δεσμεύει τις ελληνικές αρχές να θεσμοθετήσουν τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων των ΕΠΑ μέχρι τον Ιούνιο. Οι ΕΠΑ θα πρέπει με βάση το θεσμοθετημένο σχέδιο να προχωρήσουν σε διαχωρισμό του τομέα εμπορίας και διανομής μέχρι το τέλος του 2014, έτσι ώστε από τις αρχές του 2015 η αγορά να λειτουργεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Οι επενδυτές των τριών ΕΠΑ έχουν θέσει θέμα αποζημιώσεων τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στις αρμόδιες αρχές των Βρυξελλών για τις επενδύσεις που έχουν κάνει στη βάση μακροχρόνιων συμβάσεων με το ελληνικό Δημόσιο αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας και διανομής ως καθετοποιημένες επιχειρήσεις. Η Ε.Ε. θέτει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της αγοράς επ’ ωφελεία των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας με βασικό μοχλό πίεσης και τα στοιχεία της Eurostat που καταγράφουν για την Ελλάδα τιμές σε ποσοστό 43% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ενέργειας, Γ. Ετινγκερ, έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτο το μοντέλο της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. «Μόνο εάν κάθε Ελληνας πολίτης θα μπορεί να επιλέγει τον προμηθευτή φυσικού αερίου, θα μπορέσει η Ελλάδα να αποκομίσει όλα τα οφέλη από τον ανταγωνισμό που θα φέρει η κατασκευή του αδριατικού αγωγού (ΤΑP)» είναι η άποψη του κ. Ετινγκερ, όπως διατυπώθηκε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «Κ» τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η αρχική πάντως έντονη αντίδραση των μετόχων των ΕΠΑ που εκφράστηκε ακόμη και με απειλές από πλευράς της Shell για αξίωση αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται να έχει καταλαγιάσει μετά τις επαφές που υπήρξαν και με τις Βρυξέλλες. Η ΕΝΙ εμφανίζεται πιο διαλλακτική λόγω των γενικότερων στρατηγικών συμφερόντων της στην Ελλάδα, ενώ η Shell η οποία έχει βγάλει την Ελλάδα από τον στρατηγικό της σχεδιασμό φέρεται να κρατάει πιο σκληρή στάση. Οι δρομολογημένες μάλιστα μεταρρυθμίσεις στον τομέα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου έχουν επαναφέρει τη φημολογία περί απεμπλοκής της Shell από το χαρτοφυλάκιο της ΕΠΑ Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή