«Παγώνει» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

«Παγώνει» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύννεφα απλώθηκαν πάνω από την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε η διαβούλευση σχετικά με τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση να συνεχιστεί, κρίνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση των φορέων και των πολιτικών κομμάτων.

Η απόφαση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά την ακρόαση της διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στη Βουλή. Στην ακρόαση αυτή, βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης τάχθηκαν κατά της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, έτσι τουλάχιστον όπως προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ έφερε μια «εναλλακτική πρόταση», όπως την ονόμασε το ίδιο, που αφορά την πώληση (έως του 24%) των μετοχών του ΟΛΘ και επιμέρους παραχωρήσεις δραστηριοτήτων του λιμένος. Παρόμοια μοντέλα προέκριναν και βουλευτές της Ν.Δ., όπως οι κ. Σ. Αναστασιάδης και Β. Ορφανός, αλλά και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει το μοντέλο της πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΘ και παράλληλα την αναθεώρηση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης. Σημειώνεται ότι η έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ αποτελεί προαπαιτούμενο στην εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ από την τρόικα. Ως συνέπεια, η εξέλιξη αυτή μπορεί να ναρκοθετήσει το καλό κλίμα που διαμόρφωσε η χθεσινή έκδοση κρατικών ομολόγων.

Ακόμη, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στη χθεσινή συνεδρίαση ενέκρινε το πλαίσιο δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού σε μία φάση, για την αξιοποίηση του Ξενία στον Καρτερό Ηρακλείου Κρήτης.

Το Ξενία Καρτερού, έργο του αρχιτέκτονα Αρη Κωσταντινίδη, το οποίο χτίστηκε το 1966, παραμένει εγκαταλελειμμένο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Το ακίνητο είναι συνολικής έκτασης 315 στρεμμάτων και γειτνιάζει με την πόλη και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Η αξιοποίηση προβλέπει την ανάπτυξη του ακινήτου για τουρισμό και αναψυχή ενώ αναμένεται να υλοποιηθεί επιπλέον επένδυση που θα συμβάλει στην αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έκρινε ως μη ικανοποιητική τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της ΣΑΝΤΑ Α.Ε., μοναδικού συμμετέχοντος στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακίνητου στην Αγία Τριάδα, και κήρυξε τον διαγωνισμό άγονο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή