Σε δικούς της ρυθμούς κινείται η χρηματιστηριακή αγορά

Σε δικούς της ρυθμούς κινείται η χρηματιστηριακή αγορά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρηματιστήριο δεν συμμερίστηκε τη θεαματική επιστροφή της Ελλάδας έπειτα από 4 χρόνια στις διεθνείς αγορές με προσφορές 20,8 δισ. ευρώ και επιτόκιο 4,95%. Οπως εξηγούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η άνοδος της αγοράς από το ξεκίνημα του έτους είχε προεξοφλήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης και τώρα οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις αρνητικές πτυχές του εγχειρήματος και στις εκκρεμότητες που απομένουν για την έγκριση εκταμίευσης των δόσεων της τρόικας. Γι’ αυτό τον λόγο οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ήταν στην πλειονότητά τους αρνητικές και αρκετοί επενδυτές επέλεξαν να τοποθετηθούν και στα ελληνικά ομόλογα, αφού ο τζίρος της εγχώριας πλατφόρμας έπειτα από πολλούς μήνες εκτοξεύθηκε κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, όταν τους προηγούμενους μήνες ο μέσος εβδομαδιαίος τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 10 και 15 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς και η είσοδος των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση δημιούργησαν «πληθωρισμό» τίτλων, με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση και να εκδηλώνονται ρευστοποιήσεις.

Η δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Απριλίου ξεκίνησε με τον υπερδιπλασιασμό βαρύτητας των μετοχών της Alpha Bank στους δείκτες MSCI, με αποτέλεσμα ο τζίρος των συναλλαγών να εκτοξευθεί τη Δευτέρα στα 228,476 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 66,45% (151,830 εκατ. ευρώ) αφορούσε τις συναλλαγές της τράπεζας. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης τη Δευτέρα συμπλήρωσε τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 3,27%. Ο δείκτης έκλεισε στις 1.308,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,45%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 25 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.331,10 μονάδες (1,24%) και κατώτερη τιμή στις 1.305,95 μονάδες (-0,67%).

Την Τρίτη διατηρήθηκε το αρνητικό σερί των συνεδριάσεων στο χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,67% στις 1.300,07 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 135,297 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς υποχώρησε στα 75,338 δισ. ευρώ.

Την Τετάρτη δεν άλλαξε το αρνητικό κλίμα παρά τις προσδοκίες και τα κολακευτικά σχόλια των διεθνών οίκων που προκάλεσε η έξοδος της χώρας στις αγορές, για πρώτη φορά μετά τις 7 Απριλίου 2010.

Ετσι την Τετάρτη συμπληρώθηκαν πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 4,40% και μείωση κατά 1,361 δισ. ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς που έκλεισε στα 75,176 δισ. ευρώ.

Η έναρξη της συνεδρίασης την Πέμπτη ήταν θετική για τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο μετά τις 12 το μεσημέρι οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άρχισαν να εισέρχονται σε αρνητική τροχιά. Στη λήξη των συναλλαγών ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50% και διαμορφώθηκε στις 1.293,54 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 151,842 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κεφάλαια ύψους 16,39 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα πακέτα που άλλαξαν χέρια. Κυριολεκτικά αδιάφορη παρέμεινε η χρηματιστηριακή αγορά στην επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας το πρωί της Πέμπτης.

Ετσι συμπληρώθηκαν 6 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 5,11%. Ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη υποχώρησε 0,74% και έκλεισε στις 1.283,96 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένη και αναρριχήθηκε στα 201,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται από τον μεγάλο αριθμό προσυμφωνημένων συναλλαγών αξίας 59,53 εκατ. ευρώ, που συνδέονται με τις εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις των διεθνών δεικτών του βρετανικού Ftse και του αμερικανικού MSCI.

Την Παρασκευή η πτώση του τραπεζικού κλάδου διατήρησε σε αρνητική τροχιά τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή