Καυτό καλοκαίρι σε ξυλεία, ιχθυοκαλλιέργειες, ακτοπλοΐα, ιδιωτική υγεία

Καυτό καλοκαίρι σε ξυλεία, ιχθυοκαλλιέργειες, ακτοπλοΐα, ιδιωτική υγεία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι στις 10 εισηγμένες εταιρείες (141 σε σύνολο 237) εμφάνισαν το 2013 ζημίες και επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τη θέση τους απέναντι στις τράπεζες. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, κυρίως για τέσσερις κλάδους (ιχθυοκαλλιέργειες, ξυλεία, ακτοπλοΐα και ιδιωτική υγεία) που βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό ζημιών την τελευταία τετραετία. Γι’ αυτό και οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το άθροισμα των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους στις 31/12/2013 έφθασε τα 1,368 δισ. ευρώ. Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ομίλων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς στην εξυγίανση των κλάδων έτσι ώστε μέχρι τα τέλη του 2014 να έχουν παραμείνει σε λειτουργία μόνο τα βιώσιμα σχήματα. Μάλιστα, όπως δήλωσαν στην «Κ» στελέχη τραπεζών που χειρίζονται τα θέματα του δανεισμού των εταιρειών, «μετά την ανακεφαλαιοποίησή μας, είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε την εξυγίανση σε όσους κλάδους είναι υπερδανεισμένοι, αφού έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία που δεν διαθέταμε την προηγούμενη τριετία, όταν κορυφώθηκαν οι ζημίες των επιχειρήσεων».

Οι τράπεζες, για τρεις κυρίως λόγους, επιθυμούν να δώσουν λύσεις σ’ αυτά τα τέσσερα μέτωπα.

Κατ’ αρχάς οι εταιρείες που βρίσκονται στο «κόκκινο» εμφανίζουν ένα συνδυασμό μεγάλων δανειακών εκθέσεων και πολύ υψηλών επιτοκίων, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη βιωσιμότητα των εισηγμένων σε μεσοπρόθεσμη βάση, ενώ βραχυπρόθεσμα αποτρέπει κάθε πιθανότητα εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος κυρίως από ξένα επενδυτικά σχήματα που επιθυμούν να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά. Επομένως, όσο περισσότερο καθυστερεί η εύρεση λύσης, τόσο περισσότερο δυσκολεύουν τα πράγματα και για τις επιχειρήσεις και για τις τράπεζες, που θέλουν να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να απαλλαγούν από προβληματικές επιχειρήσεις.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις πιέσεις που ασκεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς τις τράπεζες να δώσουν άμεσα λύση, εντός του 2014, στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και ειδικότερα όσων εισηγμένων δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων. Η φιλοσοφία του ΤΧΣ είναι αφενός να σωθούν όσες εταιρείες σώζονται και αφετέρου να πιεστούν όσες δεν εμφανίζουν αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια, ενώ οι βασικοί μέτοχοί τους (με ποσοστό άνω του 3%) δεν έδειξαν διάθεση την τελευταία τετραετία να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι μετά τις πολλές συγχωνεύσεις που έλαβαν χώρα στα χρόνια της ύφεσης σε διάφορους κλάδους, οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) βρέθηκαν με πολύ μεγάλη δανειακή έκθεση σε συγκεκριμένους κλάδους και σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς μέχρι σήμερα να είναι επαρκώς ενημερωμένες και προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο. Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, τα επιτελεία τους έχουν εντείνει την κινητικότητά τους, ζητώντας περισσότερα στοιχεία από τις επιχειρήσεις.

«Καυτό» καλοκαίρι

Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι όλες οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μέχρι τη λήξη της χρονιάς, όσες επιχειρήσεις δεν σώζονται είτε θα πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση είτε να περάσει η διοίκηση σε άλλο management ή ακόμη και να εξαγορασθεί από ενδιαφερόμενα σχήματα. Για παράδειγμα ο κλάδος της ακτοπλοΐας κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει απολέσει συνολικό κύκλο εργασιών γύρω στα 400 εκατ. ευρώ (-40% η επιβατική κίνηση), ενώ παράλληλα έχει δει το κόστος των καυσίμων να διπλασιάζεται και το ύψος των επιτοκίων να παίρνει την ανιούσα. Το σύνολο των εταιρειών το 2013 είχε συνολικό βραχυπρόθεσμο δανεισμό που έφθασε τα 565,005 εκατ. ευρώ. Παρά τον αυξημένο εξωτερικό τουρισμό και το μπαράζ προσφερόμενων προσφορών – εκπτώσεων που κάνουν οι εταιρείες, η επιβατική κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι Ελληνες ταξιδεύουν μόνο από ανάγκη. Μάλιστα, φέτος το καλοκαίρι, ακόμη λιγότερες οικογένειες θα πάνε διακοπές λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ενώ στις περιπτώσεις που το επιχειρήσουν, θα προτιμήσουν κυρίως χερσαίους προορισμούς της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή