Στην τελική ευθεία Εθνική Τράπεζα και Eurobank

Στην τελική ευθεία Εθνική Τράπεζα και Eurobank

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την κατάρτιση του οριστικού σχεδίου κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας, όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και μεταξύ των ενεργειών μπορεί να περιλαμβάνεται και αύξηση κεφαλαίου.

Η Εθνική θα καταθέσει το σχέδιο στην ΤτΕ τη M. Τρίτη. Εχουν προηγηθεί δεκάδες συναντήσεις μεταξύ στελεχών της και της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να σχηματοποιηθεί το τελικό σχέδιο με στόχο αυτό που θα κατατεθεί μεθαύριο να γίνει άμεσα αποδεκτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση κινείται με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της, δηλαδή την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,183 εκατ. ευρώ, από τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, δηλαδή την οργανική κερδοφορία αλλά και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι ο όμιλος διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων περιλαμβάνονται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση των Α/Κ (ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με ξένο επενδυτή), καθώς και η πώληση ποσοστού άνω του 40% της Finansbank. Ωστόσο, η διοίκηση εξετάζει τη σκοπιμότητα μιας αύξησης κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Τα κεφάλαια της αύξησης θα διατηρηθούν σαν «μαξιλάρι ασφαλείας» και εφόσον η τράπεζα κατορθώσει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θα τα χρησιμοποιήσει σε δεύτερο χρόνο για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, η Εθνική σχεδιάζει να βγει άμεσα στις αγορές με την έκδοση ομολόγου με σκοπό την άντληση ρευστότητας. Σημειώνεται ότι η τράπεζα διατηρεί ισχυρή ρευστότητα, ωστόσο θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της και κυρίως να εκμεταλλευθεί το εξαιρετικά καλό κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές για την Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας ήταν πανέτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση του ομολόγου εδώ και αρκετό διάστημα, ωστόσο αποφασίστηκε, για να διευκολυνθεί το ελληνικό Δημόσιο, να καθυστερήσει την έκδοση και να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της δικής του ομολογιακής έκδοσης.

Eurobank: πρόσω ολοταχώς

Δεδομένη θεωρείται η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων και με στόχο να καλυφθεί κυρίως από ξένους επενδυτές. Χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για τη λήψη της σχετικής απόφασης και με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ελέγχει το 95% των μετοχών της τράπεζας να έχει δώσει το «πράσινο φως», αναμενόταν η έγκριση της αύξησης με μεγάλη πλειοψηφία. Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μπορεί να είναι χαμηλότερη της τιμής με την οποία το ΤΧΣ είχε συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου καλοκαιριού ή και της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας. Παράλληλα, το ΤΧΣ θα συμμετέχει στην αύξηση μόνον αν ο ιδιωτικός τομέας δεν καλύψει το σύνολο της έκδοσης. Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Η αύξηση θα γίνει σε δύο σκέλη: το πρώτο θα αφορά τη διάθεση μετοχών σε στρατηγικούς θεσμικούς επενδυτές (οι οποίοι μπορεί να απορροφήσουν μέχρι το 90% της αύξησης), ενώ το δεύτερο θα γίνει με τη διάθεση μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή