Το ΤΧΣ ενέκρινε τιμή 0,3 ευρώ/μετοχή για την αύξηση της Eurobank

Το ΤΧΣ ενέκρινε τιμή 0,3 ευρώ/μετοχή για την αύξηση της Eurobank

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επίπεδο των 0,3 ευρώ ανά μετοχή όρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως κατώτατη τιμή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Ηδη επιτελείο της τράπεζας βρίσκεται στο εξωτερικό για επαφές με τους στρατηγικούς επενδυτές, με στόχο η αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου.

Η διοίκηση του ΤΧΣ συνεδρίασε χθες το πρωί για τον καθορισμό της τιμής, αφού αξιολόγησε τις εκθέσεις αποτίμησης που συνέταξαν η Lazard και η Morgan Stanley οι οποίοι είχαν οριστεί ως ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση των συμβούλων ήταν περίπου κατά 10% χαμηλότερη της ελάχιστης τιμής διάθεσης των νέων μετοχών την οποία αποφάσισε το Δ.Σ.

Με τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής, το εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2,86 δισ. ευρώ, εισέρχεται στην τελική ευθεία. Ηδη επιτελείο της τράπεζας βρίσκεται στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί κρίσιμες επαφές με τους στρατηγικούς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι τρία επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην αύξηση ως στρατηγικοί επενδυτές και τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί το ύψος των κεφαλαίων που επιθυμούν να επενδύσουν με βάση το εύρος τιμής που όρισε το ΤΧΣ. Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό και εκτιμούν ότι και στην τιμή των 0,3 ευρώ η συμμετοχή των στρατηγικών επενδυτών θα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της Eurobank και του ΤΧΣ, το 90% της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή κεφάλαια 2,57 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα καλυφθούν από τους στρατηγικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 10%, δηλαδή 286 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας μπορεί να αλλάξει το παραπάνω «μείγμα» συμμετοχής των επενδυτών ανάλογα με τη ζήτηση και το ενδιαφέρον.

Επιπλέον το ΤΧΣ θα λειτουργήσει ως εγγυητής της έκδοσης και θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου μόνο στην περίπτωση που η ιδιωτική συμμετοχή δεν καλύψει την έκδοση.

Με άλλα λόγια, η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας είναι εξασφαλισμένη, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτών επενδυτών. Αν το καταφέρει αυτό, τότε η Eurobank θα είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που θα επιστρέψει σε αμιγώς ιδιωτικά χέρια. Σημειώνεται ότι σήμερα η συμμετοχή του ΤΧΣ ανέρχεται στο 95% και αν το σύνολο της αύξησης καλυφθεί από ιδιώτες, τότε η συμμετοχή του ταμείου θα περιοριστεί στο 35%. Ωστόσο, αν τελικά το ΤΧΣ καλύψει το 20% της έκδοσης, δηλαδή 570 εκατ. ευρώ, τότε το ποσοστό συμμετοχής του θα διαμορφωθεί κοντά στο 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βιβλία προσφορών και για τους ξένους και για τους επενδυτές στην Ελλάδα θα ανοίξουν ταυτόχρονα τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή