Αναβλήθηκε για σήμερα η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής

Αναβλήθηκε για σήμερα η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητούνταν το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαδικασία και το νομικό πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της αύξησης κεφαλαίου, ενώ κατά τάχθηκε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ (με 4 αρνητικές και 3 θετικές ψήφους), το οποίο θα συνεδριάσει πάλι σήμερα.

Η διοίκηση

Ετσι, αργά χθες το βράδυ, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι: «Η προγραμματισμένη για σήμερα (σ.σ. χθες) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας ανεβλήθη για αύριο (σ.σ. σήμερα) το απόγευμα». Σήμερα, πάντως, πρόκειται η διοίκηση να δώσει στίγμα για τις προθέσεις και τα σχέδιά της, ενώ αναμένεται και σχετική ερώτηση των χρηματιστηριακών αρχών για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού.

Σημειώνεται ότι από τις 10 Απριλίου, οπότε διέρρευσαν οι πληροφορίες για την προοπτική αύξησης κεφαλαίου, η μετοχή από το επίπεδο των 4 ευρώ υποχώρησε στα 3,04 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες κατά 24%. Υπενθυμίζεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό της Εθνικής, όπως ανακοινώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test, είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας αναθεώρησε τη στρατηγική της, προκρίνοντας μια αύξηση κεφαλαίου 2 έως 2,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο σχέδιο δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου της τράπεζας μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών, ύψους 2,183 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) θα καλυφθεί μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων και άλλων εσωτερικών ενεργειών.

Στόχος της διοίκησης μέσω της αύξησης κεφαλαίου είναι να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις αγορές, ενισχύοντας αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση και παράλληλα να διευρύνει τη μετοχική βάση της, με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών. Με τη χώρα να επανέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά και μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για επενδύσεις σε «ελληνικό κίνδυνο» είναι πολύ μεγάλο. Παράλληλα, πριν από την οριστικοποίηση της απόφασης της διοίκησης για την αύξηση κεφαλαίου προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος όπου όλες οι αρχές αναγνώρισαν τη σκοπιμότητα της κίνησης. Επιπλέον η Εθνική πραγματοποίησε κάποιες ενημερωτικές επαφές με μεγάλους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να διερευνήσει την αντίδρασή τους στην προοπτική αύξησης κεφαλαίου. Δεδομένου ότι η αύξηση θα γίνει χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και σε τρέχουσες τιμές αγοράς οι σημερινοί μέτοχοι θα υποστούν απώλειες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναγνώρισαν ότι παρά τις βραχυχρόνιες απώλειες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα οδηγήσουν σε μεγάλα οφέλη και σε βάθος χρόνου η τράπεζα θα βρεθεί πολύ ενισχυμένη.

Οι στόχοι

Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση να προχωρήσει άμεσα, ενώ ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι Morgan Stanley και Credit Suisse. Με την αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ όχι μόνο θα ενισχύσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση αλλά θα αποσπάσει και μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου κάτι που σημαίνει ότι θα μπορέσει να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία σε καλύτερους όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή