Ο πόλεμος των τιμών στα σούπερ μάρκετ μόλις ξεκίνησε…

Ο πόλεμος των τιμών στα σούπερ μάρκετ μόλις ξεκίνησε…

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρισκόμαστε στον πάτο της ύφεσης και τώρα ξεκινά η κρίση». Η φράση ειπώθηκε χθες, όχι από κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης, αλλά από τον κ. Κώστα Μαχαίρα, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Delhaize (μητρικού ομίλου της ΑΒ Βασιλόπουλος) και επικεφαλής του ομίλου για τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ινδονησίας.

Συνέδριο

Η άποψη ακούγεται τουλάχιστον αιρετική. Ωστόσο με αυτήν ο κ. Μαχαίρας ήθελε να περιγράψει χθες από το βήμα του συνεδρίου υπό τον τίτλο «Συν-θέτοντας το αύριο» τις συνθήκες «κανιβαλισμού» που εκτιμά ότι θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Συνθήκες «κανιβαλισμού» λόγω του «πολέμου των τιμών» που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα –το ζούμε άλλωστε αυτές τις ημέρες με τα όσα συμβαίνουν με την τιμή του αρνιού– και που θα οδηγήσουν σε «λουκέτα», στην είσοδο μεγάλων ξένων εταιρειών στον κλάδο, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται ότι τελικώς αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρχουν και στην ποιότητα των προϊόντων. «Ο καταναλωτής είναι διψασμένος για καλύτερες τιμές, κάτι που ενέχει πολλούς κινδύνους», υποστήριξε ο κ. Απ. Αποστολάκος, γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Σκλαβενίτης.

«Βλέπω να έρχεται ο αθέμιτος πόλεμος των τιμών με παράλληλες εισαγωγές, με ψευδείς διαφημίσεις, με πωλήσεις χωρίς ΦΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο «ισχυρός άντρας» της ΑΒ, εκφράζοντας φόβο ότι το 2016 πολλές εταιρείες, ακόμη και υγιείς σήμερα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω των πιστωτικών πρακτικών που εφαρμόζονται στον κλάδο. «Μην απορήσετε εάν μεγάλες διεθνείς εταιρείες που σήμερα ανακοινώνουν μεγάλες επενδύσεις, ξαφνικά ένα πρωί μας αποχαιρετήσουν», προσέθεσε, προβλέποντας, ωστόσο, την είσοδο στην ελληνική αγορά ίσως και δύο μεγάλων ξένων παικτών. Ο ίδιος, έδωσε κι ένα στίγμα για το πώς πρέπει να πορεύονται οι επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τον ανταγωνιστή σου πρέπει να τον γονατίσεις, όχι να τον πεθάνεις».

Πιστώσεις

Το ζήτημα πάντως των πιστώσεων εξακολουθεί να αποτελεί βασικό σημείο τριβής μεταξύ λιανεμπόρων και προμηθευτών. Σε επισημάνσεις προμηθευτών προς τους λιανέμπορους στη διάρκεια του συνεδρίου ότι οι δεύτεροι φτάνουν να πληρώνουν ακόμη και μετά 150 ημέρες, ενώ πελάτες τους από το εξωτερικό τους πληρώνουν το πολύ εντός 30 ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος της «Metro ΑΕΒΕ» κ. Αρ. Παντελιάδης είχε την ακόλουθη απάντηση: «Εάν και εμάς μας προσφέρετε τα προϊόντα σε δελεαστική τιμή, τότε πληρώνουμε κι εμείς σε 30 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, ο προμηθευτής πρέπει να απαιτεί την τήρηση της συμφωνίας που έχει κάνει. Κάποιες αλυσίδες ωστόσο που πληρώνουν εγκαίρως στην ουσία χρηματοδοτούν αυτές που καθυστερούν». Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μαχαίρας είχε υποστηρίξει ότι «είναι έξω από κάθε λογική να απολαμβάνουν όλοι την ίδια μεταχείριση». Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνού, ο οποίος κάλεσε τους εκπροσώπους προμηθευτών και λιανεμπόρων να αποφασίσουν εάν για τα ζητήματα των σχέσεων μεταξύ τους και κυρίως το θέμα των πληρωμών επιθυμούν τελικά την παρέμβαση του κράτους ή την αυτορρύθμιση, υπονοώντας ότι άλλα λένε δημοσίως και άλλα τελικώς ζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ακριβώς λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές, το κόστος της ρευστότητας έχει μεταφερθεί από το λιανεμπόριο στη βιομηχανία.

Ο ίδιος έκανε λόγο επίσης για ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων από τα βόρεια σύνορα που δημιουργούν συνθήκες ντάμπινγκ, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της πολιτείας και των επιχειρηματιών πρέπει να είναι όχι μόνο η μείωση των τιμών, αλλά και η αύξηση της παραγωγής και η διατήρηση ή αύξηση των θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή