Alpha: αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών 900 εκατ. ευρώ

Alpha: αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών 900 εκατ. ευρώ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου προχώρησε χθες η Alpha Bank. Πρόκειται για μετοχές συνολικού ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ που είχε αποκτήσει το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του τραπεζικού συστήματος έναντι των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση της Alpha Bank πραγματοποιεί ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους αποδέσμευσης της τράπεζας από την κρατική βοήθεια. Η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών πραγματοποιείται μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Alpha Bank, όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν οριακές (262 εκατ. ευρώ), τα κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου διοχετεύθηκαν κυρίως στην εξαγορά των προνομιούχων μετοχών.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τράπεζα υποχωρεί από το 82% στο 70%, ενώ το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων αυξάνεται από το 18% στο 30%. Εξ αυτών, το 76% είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 21% φυσικά και νομικά πρόσωπα και μόλις 3% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές. Οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας προέρχονται πλέον σε συντριπτικό βαθμό από τον αγγλοσαξονικό κόσμο, καθώς το 45% των επενδυτών εδρεύει στις ΗΠΑ και το 42% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Core Tier 1 της Alpha μετά την αύξηση αλλά και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο επίπεδο του 16,6%. Τα κύρια βασικά εποπτικά κεφάλαια διαμορφώνονται στα 8,6 δισ. ευρώ και η καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή στο 0,65 ευρώ, όσο δηλαδή και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή