Στην τελική ευθεία η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Στην τελική ευθεία η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητά του ότι η αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το συντομότερο δυνατό υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, σε επιστολή του προς τους εργαζομένους του ομίλου.

Οπως σημειώνει, «βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την αύξηση κεφαλαίου», ενώ υπογραμμίζει «την υπογραφή συμφωνίας με ομάδα θεσμικών επενδυτών, μεγάλης διεθνούς εμβέλειας, οι οποίοι προτίθενται να επενδύσουν περίπου 1.332 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ της αύξησης κεφαλαίου». «Στόχος μας είναι η αύξηση να ολοκληρωθεί με επιτυχία στο συντομότερο δυνατό διάστημα. Για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο roadshow σε όλα τα σημαντικά χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου. Θα επισκεφθούμε Ευρώπη, Αμερική και Ασία και θα μιλήσουμε με δεκάδες θεσμικούς επενδυτές, με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την τράπεζα». «Η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου δεν είναι το κλείσιμο αυτού του σημαντικού κύκλου. Είναι η έναρξη του επόμενου κύκλου, με αισιοδοξία, με θετικές προοπτικές, από προνομιακή πια θέση, για την πλήρη καρποφορία της δουλειάς που προσφέρουμε όλοι –όπως το έχουμε αποδείξει τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες μέρες», αναφέρει ο κ. Μεγάλου.

«Ο σχεδιασμός μας στο άμεσο μέλλον εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της χώρας για οριστική έξοδο από την ύφεση και την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε λίγες μέρες, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δημιουργούμε μια πανίσχυρη κεφαλαιακά τράπεζα. Η Eurobank θα έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, η Eurobank θα έχει τον δεύτερο χαμηλότερο λόγο δανείων προς καταθέσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά, κάτι που μας δίνει ευρύτερα περιθώρια χειρισμών στο πεδίο των χορηγήσεων. Είναι εύλογη, επομένως, η εκτίμηση ότι θα βρισκόμαστε στην κατάλληλη θέση ώστε να στηρίξουμε την τελική ώθηση για τη μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που προσφέρει και θα προσφέρει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Εθνική: Πρόσω ολοταχώς

Με την αναλυτική παρουσίαση όλων των δεδομένων, των χρονικών περιορισμών και των στρατηγικών πλεονεκτημάτων που προσδίδει η αύξηση κεφαλαίου, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατόρθωσε να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» και από το ΤΧΣ για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Με την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η Εθνική, εκμεταλλευόμενη το εξαιρετικά θετικό κλίμα για τη χώρα, την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση και παράλληλα πραγματοποιεί ένα μεγάλο βήμα για τον περιορισμό της συμμετοχής του κράτους στη μετοχική της σύνθεση. Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην ΤτΕ και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά, θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή