Κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ θα αντλήσουν Εθνική και Eurobank

Κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ θα αντλήσουν Εθνική και Eurobank

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εξαιρετικά θετικό κλίμα για τη χώρα και την αυξημένη διάθεση των ξένων επενδυτών να «ποντάρουν» στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σπεύδουν να εκμεταλλευθούν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, οι οποίες θα αντλήσουν κεφάλαια άνω των 5 δισ. ευρώ. Με την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική θα ενισχύσει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, διευρύνοντας παράλληλα το μετοχολόγιό της με τη συμμετοχή ισχυρών θεσμικών επενδυτών. Ετσι η Εθνική θα πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ιδιωτικής συμμετοχής. Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην ΤτΕ και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Η Eurobank, μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 2,86 δισ. ευρώ, θα είναι η πρώτη συστημική τράπεζα –που εκτός απροόπτου– θα επιστρέψει σε ιδιωτικά χέρια. Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την υπογραφή συμφωνίας με κοινοπραξία θεσμικών επενδυτών (Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie και Brookfield) οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα συμμετάσχουν ως στρατηγικοί επενδυτές στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσό των 1,331 δισ. ευρώ. Η τιμή με την οποία θα αποκτήσουν τις μετοχές καθορίστηκε στα 0,3 ευρώ. Ετσι, το 47% της αύξησης κεφαλαίου έχει ήδη καλυφθεί. Οι παραπάνω επενδυτές θα αποκτήσουν τις μετοχές στο πλαίσιο της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών που θα «ανοίξει» ταυτόχρονα τόσο για τους στρατηγικούς και άλλους ξένους επενδυτές. Στην Ελλάδα, η διάθεση των μετοχών –περίπου το 10% της έκδοσης– θα γίνει με δημόσια προσφορά. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, αμέσως μετά τις σχετικές εγκρίσεις, και στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η αύξηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 30 Απριλίου. Σημειώνεται ότι εάν το σύνολο της αύξησης (ύψους 2,86 δισ. ευρώ καλυφθεί από ιδιώτες τότε η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 35%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή