Τρεις αιτήσεις από την ιταλική ENEL για έρευνες υδρογονανθράκων

Τρεις αιτήσεις από την ιταλική ENEL για έρευνες υδρογονανθράκων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δέχτηκε χθες τρεις αιτήσεις για έρευνες Υδρογονανθράκων σε ισάριθμες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Και οι τρεις αιτήσεις υποβλήθηκαν από τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Εnel Group, και αφορούν σε τρία επιμέρους χερσαία τμήματα (blocks) στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για τα μπλοκ της ΒΔ Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας και της περιοχής μεταξύ Ν. Ιωαννίνων και Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για τα μπλοκ της ΒΔ Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας και της περιοχής μεταξύ Ν. Ιωαννίνων και Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Σημειώνεται ότι και στα τρία προαναφερόμενα μπλοκ, είχαν διενεργηθεί έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων και στο παρελθόν. Οι έρευνες αυτές ωστόσο δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες το ΥΠΕΚΑ οι έρευνες που είχαν διεξαχθεί την περίοδο 19972001, περιέλαβαν «ρηχές» γεωτρήσεις. Τώρα η Enel, εφόσον υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις παραχώρησης για τη διεξαγωγή νέων ερευνών, αναμένεται να προχωρήσει σε βαθύτερες γεωτρήσεις.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εμφανίσθηκε χθες ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το ενδιαφέρον του ιταλικού ενεργειακού ομίλου. «Δεν είναι απλά μία ακόμη θετική είδηση, αλλά μία ψήφος εμπιστοσύνης στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει, για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου», σχολίασε σχετικά, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Ο τελευταίος χαρακτήρισε το Enel Group, ως μια διεθνή εταιρεία «εγνωσμένου κύρους και φερεγγυότητας», το ενδιαφέρον της οποίας «καταδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της πετρελαϊκής κοινότητας για την Ελλάδα».

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το Enel Group έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται από το ν. 4001/2011. Ουσιαστικά η εταιρεία ζητεί την έναρξη της σχετικής διαδικασίας προκήρυξης. Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, επενδυτές ή ενδιαφερόμενα σχήματα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προσδιορίζοντας τα γεωγραφικά όρια των περιοχών που εκτιμούν ότι πιθανώς φιλοξενούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Πάντως, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είχε προηγηθεί, στις 7 Μαρτίου 2014, επίσκεψη υψηλόβαθμων εκπροσώπων της διοίκησης του Enel Group στο ΥΠΕΚΑ, κατά την οποία -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- υπήρξε συζήτηση και αξιολόγηση για πιθανές αμοιβαία επωφελείς δυνατότητες ευκαιριών, αναφορικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο.

Το ΥΠΕΚΑ, άρχισε ήδη να επεξεργάζεται τα αιτήματα του Enel Group και τις προσεχείς ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εισηγηθούν σχετικά στον υπουργό ΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο ν. 4001/2011, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου, για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η προθεσμία υποβολής προσφορών για τις υπό παραχώρηση περιοχές από άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους, είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή