«Κλειδώνει» η αύξηση των 2,86 δισ. για τη Eurobank

«Κλειδώνει» η αύξηση των 2,86 δισ. για τη Eurobank

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειδώνει» η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, καθώς σύμφωνα με πηγές της τράπεζας δεκάδες θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, συνολικού ύψους 2,86 δισ. ευρώ, προσφέροντας ποσά που υπερκαλύπτουν την έκδοση.

Αύριο θα ανακοινωθεί η ελάχιστη τιμή -η οποία θα είναι ίση με την τιμή που έχουν προσφέρει οι στρατηγικοί επενδυτές που έχουν επιλεγεί (0,30 ευρώ), καθώς και το εύρος των τιμών που θα γίνονται αποδεκτές οι προσφορές. Μεθαύριο Παρασκευή 25 Απριλίου νωρίς το πρωί θα «ανοίξει» το βιβλίο προσφορών τόσο για τους ξένους επενδυτές όσο και για τους επενδυτές στην Ελλάδα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι την Τρίτη 29 Απριλίου, το απόγευμα. Την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα και την επόμενη ημέρα όλες οι λεπτομέρειες της συναλλαγής.

Επιτελικά στελέχη της Eurobank που βρίσκονται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο εκδηλώσεων παρουσίασης της αύξησης κεφαλαίου υπογραμμίζουν στην «Κ» το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και προδικάζουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης. Σημειώνεται ότι στην αύξηση θα συμμετέχει και το York Capital το οποίο περιλαμβάνονταν μεταξύ των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών. Μετά την επιλογή άλλου στρατηγικού επενδυτή, η York Capital εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετέχει στην αύξηση ως απλός θεσμικός επενδυτής. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Eurobank υπέγραψε με τους: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield συμφωνία με την οποία δεσμεύονται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσό των 1,331 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 46,5% των συνολικών κεφαλαίων της αύξησης. Από αυτούς Fairfax και Capital τοποθετούν τη μερίδα του λέοντος περίπου 1 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών στους παραπάνω επενδυτές καθορίστηκε στα 0,3 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 90% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 2,574 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από ξένους, ενώ όπως σημειώθηκε από τα παραπάνω ποσό 1,331 δισ. ευρώ θα καλύψουν οι στρατηγικοί επενδυτές. Το υπόλοιπο 10% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια ύψους 286 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα. Δεδομένου του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος αναλυτές προεξοφλούν ότι το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Αναλυτικότερα μετά την ολοκλήρωση της αύξησης οι στρατηγικοί επενδυτές θα ελέγχουν περίπου το 30%, θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες το 35% ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 35% από περίπου 95% σήμερα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή