Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για αύξηση κεφαλαίου και το ομόλογο της Εθνικής

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για αύξηση κεφαλαίου και το ομόλογο της Εθνικής

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Το ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για την ομολογιακή έκδοση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, όσο και για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. ευρώ διαπιστώνει το επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας τα σχέδια του ομίλου. Αύριο Πέμπτη θα «ανοίξει» το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της τράπεζας ύψους 750 εκατ. ευρώ και θα κλείσει το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές των επενδυτών ήδη έχουν καλύψει την έκδοση κατά μία φορά. Το ομόλογο είναι ανεξάρτητο από την αύξηση κεφαλαίου και σκοπό έχει την άντληση ρευστότητας. Σημειώνεται ότι η ΕΤΕ αυτή τη στιγμή έχει μεγάλο απόθεμα ρευστότητας, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας έκρινε σκόπιμη την ομολογιακή έκδοση αφενός για να εκμεταλλευτεί τη θετική διεθνή συγκυρία και κυρίως για να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησής της. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ομολογιακή έκδοση, η οποία θα είναι 5ετούς διάρκειας, είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο κατά 50 μονάδες βάσης από την πρόσφατη ομολογιακή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου (4,95%), δηλαδή θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5%.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Μαΐου. Την Παρασκευή 9 Μαΐου το απόγευμα θα κλείσει το βιβλίο προσφορών (που θα ανοίξει είτε την ίδια ημέρα είτε μια ημέρα πριν) και βάση της ζήτησης θα καθοριστεί η τιμή διάθεσης των μετοχών στους επενδυτές. Εν συνεχεία την επόμενη ημέρα, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, όπως θα προσδιοριστεί από το βιβλίο προσφορών. Ετσι πρακτικά η αύξηση κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην ΤτΕ και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Το ΤΧΣ έχει δηλώσει τη στήριξή του στην αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την Εθνική μέσω της αύξησης επιτυγχάνονται:

• Αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση της τράπεζας δεδομένου ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει τη διασπορά των μετοχών, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

• Βελτίωση της χρηματοδοτικής ικανότητας, διευκολύνοντας τη μελλοντική πρόσβαση της ΕΤΕ στις αγορές με βελτιωμένους όρους.

• Ενίσχυση της θέσης της ΕΤΕ στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η προτεινόμενη προσφορά, σύμφωνα με την ΕΤΕ, αναμένεται να επιτρέψει την ταχύτερη ολοκλήρωση της συναλλαγής και έχει τη δυνατότητα να προσέλκυσης, πέραν τον παλαιών μετόχων και των κατόχων warrants και νέων υψηλής ποιότητας επενδυτών που επιδιώκουν συμμετοχή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή