Ενδιαφέρον ξένων για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Κέρκυρα

Ενδιαφέρον ξένων για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Κέρκυρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο ενδιαφέρον από αγοραστές του εξωτερικού προβλέπει έρευνα της Savills για την αγορά εξοχικής κατοικίας της Κέρκυρας. Σε πρόσφατη έκθεσή της για τις περιοχές υψηλής ζήτησης από αγοραστές εξοχικών κατοικιών, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων ξεχώρισε το «νησί των Φαιάκων» ως έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς της ελληνικής αγοράς ακινήτων για τους ξένους αγοραστές και ιδίως τους συνταξιούχους της Βόρειας Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Savills, οι τιμές των εξοχικών στο νησί του Ιονίου έχουν υποχωρήσει κατά 30% κατά μέσο όρο από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Η μείωση αυτή αφορά τις βορειοανατολικές περιοχές του νησιού, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον περιζήτητων από τους ξένους αγοραστές. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας έχουν μειωθεί πάνω από 50%, αναφέρει η Savills, δείγμα της ανθεκτικότητας που καταγράφεται στην τοπική αγορά της Κέρκυρας. Κύριος λόγος για την «αντοχή» της αγοράς κατοικίας της Κέρκυρας είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι το κοινό στο οποίο απευθυνόταν ανέκαθεν ήταν υψηλής κοινωνικοοικονομικής στάθμης, άνθρωποι δηλαδή που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πρόσφατη οικονομική κρίση. «Η αγορά φαίνεται να έχει ολοκληρώσει τον καθοδικό της κύκλο και οι προσφορές κρίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές» αναφέρει χαρακτηριστικά η Savills.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι αγοραστές εξοχικών στην Κέρκυρα προέρχονται από τη Μεγ. Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ωστόσο η τάση αυτή αναμένεται να διαφοροποιηθεί από το τρέχον έτος, καθώς η Savills προβλέπει αύξηση της ζήτησης από Κινέζους και Ρώσους αγοραστές, που θα θελήσουν να επωφεληθούν της ρύθμισης για τη χορήγηση άδειας παραμονής στους εκτός Ε.Ε. αγοραστές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Πάντως, οι ξένοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι αρκετά επιλεκτικοί, καθώς προτιμούν ολοκληρωμένες κατασκευές («με το κλειδί στο χέρι»), παρά οικόπεδα για τα οποία η ζήτηση είναι πλέον μηδαμινή.

Πέραν της Κέρκυρας, η Savills εντοπίζει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον και για άλλες ανταγωνιστικές περιοχές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ανερχόμενες «δυνάμεις» του Μαυροβουνίου και της Κροατίας. Για παράδειγμα, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς του Μαυροβουνίου έχει προσελκύσει πληθώρα Ρώσων αγοραστών, ενώ εσχάτως καταγράφεται και ζωηρό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές της Μέσης Ανατολής, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ανάπτυξη παραθεριστικών θερέτρων. Αντίστοιχα, στην Κροατία, όπου ο τουρισμός έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, οι τιμές των εξοχικών έχουν σταθεροποιηθεί τον τελευταίο χρόνο, μετά την πτώση που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια, ελέω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα, κατά τον Ιανουάριο του 2014, οι αξίες των παραθαλάσσιων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, δείγμα ότι η αγορά οδεύει προς την ανάκαμψή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή