Παρελθόν για την ΕΛΣΤΑΤ τα… «greek statistics»

Παρελθόν για την ΕΛΣΤΑΤ τα… «greek statistics»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 8η συνεχόμενη φορά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) επικυρώνει τα στοιχεία που της διέθεσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να εγείρει κάποια επιφύλαξη ή όπως ήταν γνωστό χωρίς να έχει «αστερίσκους» για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων και της ακολουθούμενης μεθοδολογίας. Το αμέσως προηγούμενο «ρεκόρ» της Ελλάδας στην τελευταία 14ετία ήταν η άνευ επιφυλάξεων επικύρωση των στατιστικών στοιχείων για 3 συνεχόμενες φορές και μετά, όπως όλοι θυμάστε, είχε δημιουργηθεί το… ανέκδοτο των «greek statistics». Μάλιστα, τις τελευταίες φορές η ΕΛΣΤΑΤ είναι τόσο βέβαιη για τη δουλειά της, που ανακοινώνει λίγες ημέρες νωρίτερα τα στοιχεία που θα επικυρώσει η Εurostat. Σε τέτοιες περιπτώσεις το δύσκολο είναι να διατηρηθεί η καλή εικόνα που με κόπο έχει επιτευχθεί και φαίνεται προς το παρόν ότι η συνέχεια θα είναι το ίδιο καλή.

Διέψευσε χθες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά την συνυπογραφή μαζί με άλλους φορείς του Πειραιά, προσφυγής κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. «Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση, προσωπικά εγώ ως πρόεδρος ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου σε μία τέτοια προσφυγή», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΒΕΠ, Ανδριανός Μιχάλαρος. Το ΒΕΠ, παραδέχεται, ωστόσο, ότι συνυπέγραψε το ψήφισμα της Παμπειραϊκής Επιτροπής Σωτηρίας κατά της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, αλλά όχι τη συγκεκριμένη προσφυγή. Ο κ. Μιχάλαρος πρόσθεσε τέλος ότι επιφυλάσσεται σχετικά μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΒΕΠ.

Βαρύ πρόγραμμα

«Νυχτερινές πτήσεις» είχαν χθες τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) καθώς, όπως μαθαίνουμε, στις 9 η ώρα το βράδυ άρχισε η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ώρα συνεδριάσεων, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, ή καλύτερα οι τελευταίοι μήνες, διόλου σύνηθες είναι για το ΤΧΣ, καθώς υπάρχει πλήθος θεμάτων που πρέπει να διαχειριστεί και αποφάσεων  που  πρέπει  να  λάβει. Με  την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank σε εξέλιξη και την  αντίστοιχη  της  Εθνικής, καθώς και την ομολογιακή έκδοση της τράπεζας, οι εκκρεμότητες δεν έχουν τελειωμό.

«Ψηλώνει» το όριο απαλλαγής επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ

Το ενδεχόμενο να φθάσει στα 25.000 ευρώ το όριο για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ άφησε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Το ποσό αυτό αποτελεί και τον μέσο όρο απαλλαγής των επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, στην κυβέρνηση είναι πολλοί εκείνοι που έχουν διαφορετική άποψη και δεν επιθυμούν τη θεσμοθέτηση του μέτρου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τρόικα έδωσε τις εντολές της και από την 1-1-2015 αρκετές επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ. Απομένει να αποφασιστεί και το όριο που θα θέσει η κυβέρνηση.

Αίσιο τέλος ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια επαφών

Εκτενή αναφορά στις προσπάθειες αλλά και στον χρόνο που απαιτήθηκε για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου έκανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, φανερά ανακουφισμένος από το γεγονός ότι οι συζητήσεις, που διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια, είχαν τελικώς αίσιο αποτέλεσμα. Αποφασισμένος για την επιτυχία του εγχειρήματος… α λα γερμανικά εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της KfW Κρίστιαν Φούνκε, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να αστειευτεί όταν ρωτήθηκε εάν θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι γερμανικές επιχειρήσεις. Τα δάνεια θα χορηγούνται σε ΜμΕ στην Ελλάδα, σημείωσε και «αν μιλάνε γερμανικά… αυτό είναι θαυμάσιο. Αν κάποιος θέλει να κάνει εξαγωγές στη Γερμανία, έχουμε εδώ τη γερμανική πρεσβεία που με πολύ μεγάλη χαρά θα βοηθήσει, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο ούτε τα γερμανικά ούτε η σχέση με τη Γερμανία», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή