Στα 4 δισ. οι προσφορές για Eurobank υπερκαλύπτουν την αύξηση των 2,86 δισ.

Στα 4 δισ. οι προσφορές για Eurobank υπερκαλύπτουν την αύξηση των 2,86 δισ.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοίγει» σήμερα το πρωί (9 ώρα Ελλάδος – 7 ώρα Λονδίνου) το βιβλίο προσφορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank ύψους 2,86 δισ. ευρώ. Χθες η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το εύρος τιμών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ ανά μετοχή.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού και άλλα επενδυτικά σχήματα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, και μαζί με τους στρατηγικούς επενδυτές, έχουν ήδη προσφερθεί κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό της αύξησης. Δεδομένης της μεγάλης ζήτησης είναι πολύ πιθανό η τελική τιμή να διαμορφωθεί κοντά στο ανώτερο όριο του εύρους, δηλαδή αισθητά υψηλότερη τις τιμής των 0,30 ευρώ ανά μετοχή που έχουν προσφέρει οι στρατηγικοί επενδυτές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, οι στρατηγικοί επενδυτές είτε θα πρέπει να ανεβάσουν την προσφορά τους σύμφωνα με την τιμή που θα διαμορφωθεί από το βιβλίο προσφορών είτε να επιλέξουν να μη συμμετέχουν στη συναλλαγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Eurobank το πιθανότερο είναι οι στρατηγικοί επενδυτές να αυξήσουν την προσφορά τους.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Eurobank υπέγραψε με τους: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield συμφωνία με την οποία δεσμεύονται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσό των 1,331 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 46,5% των συνολικών κεφαλαίων της αύξησης. Από αυτούς Fairfax και Capital Research τοποθετούν τη μερίδα του λέοντος περίπου 1 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών καθορίστηκε στα 0,3 ευρώ. Σημειώνεται ότι το κατώτατο όριο του εύρους ισούται με την ονομαστική αξία των υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας και την ελάχιστη τιμή διάθεσης που όρισε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας από αύριο το πρωί μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 29 Απριλίου οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές για την απόκτηση μέχρι και 954.666.667 νέων μετοχών στην Ελλάδα τουλάχιστον, και 8.592.000.000 νέες μετοχές θα διατεθούν, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, σε επενδυτές εκτός Ελλάδος. Δηλαδή, το 90% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 2,574 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από ξένους εκ των οποίων ποσό 1,331 δισ. ευρώ θα καλύψουν οι στρατηγικοί επενδυτές. Το υπόλοιπο 10% της αύξησης κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε κεφάλαια ύψους 286 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Κάλυψη

Δεδομένου του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος αναλυτές προεξοφλούν ότι το σύνολο της αύξησης κεφαλαίου θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Αναλυτικότερα μετά την ολοκλήρωση της αύξησης οι στρατηγικοί επενδυτές θα ελέγχουν περίπου το 30%, θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες το 35% ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 35% από περίπου 95% σήμερα. Ετσι η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα επιστρέψει σε ιδιωτικά χέρια. Σημειώνεται ότι η Fairfax και οι άλλοι στρατηγικοί επενδυτές έχουν δηλώσει ότι θα έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή