Είσοδο ξένων επενδυτών και ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων βλέπουν οι ΑΕΕΑΠ

Είσοδο ξένων επενδυτών και ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων βλέπουν οι ΑΕΕΑΠ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, αρχής γενομένης από την απόκτηση ποσοστών πλειοψηφίας στις ελληνικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και συγκεκριμένα σε Εθνική Πανγαία και Eurobank Properties, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις και στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, προκειμένου να ενισχύσουν το μέγεθος και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους. Ο ανταγωνισμός είναι πλέον έντονος, δεδομένου ότι η παρούσα συγκυρία ευνοεί την απόκτηση νέων ακινήτων λόγω της πτώσης των τιμών. Ετσι, εταιρείες όπως η Trastor ΑΕΕΑΠ καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τη βιωσιμότητά τους στο προσεχές μέλλον, ιδίως εφόσον επιθυμούν να προσελκύσουν νέους επενδυτές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης στην τακτική γενική συνέλευση της Trastor, η ανάπτυξη της εταιρείας μέσω της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της αποτελεί μονόδρομο. Κατά τον ίδιο, για να μπορέσει η εταιρεία να εισέλθει στον ευρωπαϊκό χάρτη των ΑΕΕΑΠ και συνεπώς να είναι ευκολότερη η προσέγγιση με ξένα επενδυτικά κεφάλαια, θα πρέπει το ενεργητικό της να ανέλθει σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό εξετάζονται ήδη πιθανές επιλογές, όπως π.χ. αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τόσο μέσω καταβολής μετρητών όσο και μέσω της ταυτόχρονης εισφοράς ακινήτων. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επενδυτές έχουν προσεγγίσει την εισηγμένη για την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, χωρίς πάντως να έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιβεβαιώνεται και από τη διοίκηση της Trastor είναι η έναρξη της πορείας σταθεροποίησης των τιμών στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγουν τα στελέχη και των υπόλοιπων ΑΕΕΑΠ, όπως προκύπτει από τις ετήσιες εκθέσεις απολογισμού τους. Στην ετήσια έκθεσή της, η Eurobank Properties αναφέρει ότι «η προοπτική ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων επηρεάζεται σημαντικά από την υποχώρηση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και την ενίσχυση των προοπτικών βελτίωσής της. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσδοκίες της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων το 2014 καταγράφονται βελτιωμένες σε σχέση τόσο με το 2013 όσο και με τα προγενέστερα έτη, καθώς εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα υπάρξει σχετική σταθεροποίηση των εμπορικών αξιών και αύξηση του όγκου των συναλλαγών». Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η σταθεροποίηση αυτή αφορά πρωτίστως τα ποιοτικότερα και πιο σύγχρονα ακίνητα, καθώς οι πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν στα ακίνητα παλαιότερης κατασκευής και χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης, που βρίσκονται παραπλεύρως των μεγάλων οδικών αξόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή