Στην εξαγορά της Citibank προχωρεί η Alpha Bank

Στην εξαγορά της Citibank προχωρεί η Alpha Bank

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση σε υπό διαχείριση κεφάλαια 2 δισ. ευρώ αποκτά η Alpha Bank μέσα από την εξαγορά της Citibank, η οποία αποχωρεί από την Ελλάδα ύστερα από περίπου 45 χρόνια παρουσίας.

Το χαρτοφυλάκιο των 2 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφαλαίων αποτελεί το ισχυρό δέλεαρ της εξαγοράς, καθώς ανήκει στην κατηγορία του wealth management, εκ του οποίου το 1 δισ. ευρώ είναι επενδυτές με υψηλό προφίλ άνω των 300.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στην κατηγορία του δυναμικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου βρίσκεται και το υπόλοιπο των υπό διαχείριση κεφαλαίων, που περιλαμβάνει επενδυτές έως 300.000 ευρώ. Η απόκτησή του από την Alpha Bank, που επικράτησε τελικά ύστερα από διαπραγματεύσεις και με άλλες τράπεζες, προσδίδει στον όμιλο ισχυρή προστιθέμενη αξία, καθώς συνοδεύεται με μια ισχυρή ομάδα περίπου 50 διαχειριστών κεφαλαίων.

Με ανακοίνωσή της χθες προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Alpha Bank επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις συζητήσεις για την εξαγορά της Citibank και αν και στη σχετική ανακοίνωση δεν προεξοφλεί την έκβαση των διαπραγματεύσεων, πρόκειται, με βάση τις πληροφορίες, για οριστική συμφωνία. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Αναφερόμενη σε σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Alpha Bank φέρεται να ευρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας για την απόκτηση τομέων δραστηριότητος της Citibank στην Ελλάδα, η τράπεζα διευκρινίζει ότι, στο πλαίσιο υλοποιήσεως του επιχειρηματικού της σχεδιασμού και με γνώμονα το συμφέρον της ιδίας και των μετόχων της, διερευνά περιοδικά και με συνέπεια πλήθος προτάσεων, οι οποίες εξυπηρετούν τον ως άνω σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση η τράπεζα, κατά πάγια πρακτική, θα προβεί στις δέουσες γνωστοποιήσεις», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η συμφωνία προβλέπει την εξαγορά και του δανειακού χαρτοφυλακίου, που έχει περιοριστεί στο κομμάτι των καρτών, μετά την πώληση του στεγαστικού χαρτοφυλακίου της Citibank στην Baupost. Αντίστοιχα, η Alpha Bank αναλαμβάνει το σύνολο των 21 καταστημάτων της Citibank, αλλά και το προσωπικό που ανέρχεται σε 800 εργαζομένους. Το χαρτοφυλάκιο των καρτών περιλαμβάνει 200.000 πιστωτικές κάρτες Visa και MasterCard και 200.000 κάρτες Diners.

Από την πλευρά της, η Citibank περιορίζει την παρουσία της στη διακράτηση του επιχειρηματικού (corporate) και του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου, το οποίο ουσιαστικά μπορεί να εξυπηρετείται και από το Λονδίνο, στην ευθύνη του οποίου ανήκει και η Ελλάδα. Η πώληση της δραστηριότητας στην Ελλάδα αποτελεί παλαιότερη απόφαση του ομίλου και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής είχε μεταβιβάσει στο πρόσφατο παρελθόν το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων και είχε περιορίσει, σταδιακά τα τελευταία χρόνια, το δίκτυο των καταστημάτων από τα 85 σε 21.

Η απόκτηση των δραστηριοτήτων της Citibank αποτελεί σημαντικό asset για τον όμιλο της Alpha Bank, που διαχειρίζεται καταθέσεις στην Ελλάδα ύψους 39 δισ. ευρώ περίπου. Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου φθάνουν τα 42,5 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις στα 62,5 δισ., από τις οποίες τα 52,4 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή