Η κόπωση κυρίαρχο στοιχείο των συνεδριάσεων στο Χ.Α.

Η κόπωση κυρίαρχο στοιχείο των συνεδριάσεων στο Χ.Α.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χρηματιστηριακή κόπωση κυριάρχησε στις τέσσερις μεταπασχαλινές συνεδριάσεις. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο απορρόφησαν τη ρευστότητα στην αγορά, καθώς μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς πριν από το Πάσχα ακολούθησε: α) η έκδοση 5ετούς ομολόγου της Εθνικής, με το οποίο αντλούνται 750 εκατ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,5%, β) η θυγατρική Finansbank έδωσε εντολή σε Citigroup, HSBC, Morgan Stanley και Standard Chartered να προχωρήσουν σε διερεύνηση Αγορών για την έκδοση δικού της ομολόγου σε ευρώ. Το ομόλογο θα καλυφθεί από επενδυτές εκτός Τουρκίας και οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη και γ) το εύρος τιμής διάθεσης των νέων μετοχών καθόρισε το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank, ώστε χθες να ανοίξει και τυπικά το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 2,864 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα ακολουθούν τα δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ.

Τα έσοδα από την έκδοση και πώληση των ομολογιών της επιχείρησης θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική προπληρωμή υφιστάμενων δανείων, για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών και γενικών εταιρικών δαπανών και για την πληρωμή των αμοιβών και εξόδων που σχετίζονται με την προσφορά και την πώληση των ομολογιών. Είναι λοιπόν φανερό ότι η χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να αντεπεξέλθει σ’ αυτό το κύμα άντλησης ρευστότητας που δημιούργησε η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία μετά την έκδοση πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2010. Ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές να απέχουν λιγότερο από 30 ημέρες, το πολιτικό ρίσκο αρχίζει να αποκτά ειδικό βάρος στα τερματικά των χρηματιστηριακών εταιρειών, λειτουργώντας αρνητικά στην ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές. Πάντως, οι ξένοι επενδυτές παραμένουν αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί και στα στατιστικά στοιχεία του Απριλίου. Αυτό που απομένει να ολοκληρωθεί στην αγορά είναι οι τοποθετήσεις των ξένων κεφαλαίων στους τραπεζικούς τίτλους, αφού καθημερινά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες απορροφούν πάνω από το 70% των ημερήσιων συναλλαγών. Το επόμενο βήμα για να αλλάξει προς το καλύτερο η ψυχολογία στο Χ.Α. και να τονωθεί από φρέσκα κεφάλαια είναι η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Μία σταδιακή μείωση φόρων είναι πιθανό να συμβεί ταυτόχρονα με την καλυτέρευση της οικονομίας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη αλλά και την αύξηση των εταιρικών κερδών. Επίσης τις επόμενες εβδομάδες και αφού ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα ξεκινήσει η μείωση των ποσοστών που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τράπεζες αλλά και σε περισσότερες από 35 εισηγμένες που είχαν ενεχυριάσει στις τράπεζες τις μετοχές τους λόγω του υψηλού τραπεζικού δανεισμού. Η μεγαλύτερη, ουσιαστική και γρήγορη ιδιωτικοποίηση θα γίνει στην Eurobank, ενώ η Alpha Bank είναι η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που επέστρεψε στο Ελληνικό Δημόσιο τα κεφάλαια των προνομιούχων τίτλων από το 2008 (επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη) και αναμένεται να ακολουθήσει και η Τράπεζα Πειραιώς. Σε επίπεδο αξίας συναλλαγών αυτή τη μεταπασχαλινή εβδομάδα, τις δύο πρώτες θέσεις κάλυψαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank και ακολούθησαν με σημαντική απόσταση οι τίτλοι του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ. Στην πρώτη δεκάδα των μετοχών που απορρόφησαν τις περισσότερες συναλλαγές συμπεριελήφθησαν οι τίτλοι της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, της Folli Follie Group και της ΕΥΔΑΠ. Οι επενδυτές σταδιακά αρχίζουν να στρέφουν την προσοχή τους στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2014 για τις 236 εισηγμένες που θα πρέπει να τα γνωστοποιήσουν στο χρηματιστήριο μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 30 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή