Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του Νομού Κεφαλονιάς

Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του Νομού Κεφαλονιάς

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα και λόγω των δυσμενών εξελίξεων που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014 στον Νομό Κεφαλονιάς, η ΕΤΕΑΝ Α.Ε., με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιούργησε ένα μέτρο που αποσκοπεί στην οικονομική ενίσχυση των επιλέξιμων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του νομού.

Ειδικότερα, οι στόχοι του μέτρου είναι:

– Η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή του Ν. Κεφαλληνίας.

– Η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή προετοιμασία των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

– Η βελτίωση της αγοραστικής κίνησης και της καταναλωτικής συμπεριφοράς μέσω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος της περιοχής.

– Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

– Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

– Η εξασφάλιση προοπτικών βιωσιμότητας για την επιχειρηματικότητα στον Ν. Κεφαλληνίας.

Χαρακτηριστικά του μέτρου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. τα βασικά στοιχεία του μέτρου είναι:

– Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός δαπανών της κάθε επιλέξιμης επιχείρησης θα πρέπει να κυμαίνεται από 4.511,28 – 30.000,00 ευρώ.

– Το 30% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού δαπανών της κάθε επιλέξιμης επιχείρησης θα εισφέρεται προς την επιχείρηση μέσω επιχορήγησης από εθνικούς πόρους, η οποία δίδεται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2013 για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, όπως εκάστοτε ισχύει.

– To 70% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού δαπανών θα χρηματοδοτείται με αναλογία χρηματοδότησης: 95% με τη μορφή άτοκου δανείου, 5% από την επιλέξιμη επιχείρηση με τη

μορφή ιδίας συμμετοχής.

– Τα δάνεια θα είναι επενδυτικού σκοπού ή/και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

– Το επιτόκιο του δανείου θα είναι μηδενικό και τα δάνεια θα είναι αποπληρωτέα σε δόσεις, με ημερομηνίες: 30/4, 31/7 και 31/10 εκάστου έτους, με εκτοκιστική περίοδο την 30/6 και 31/12 εκάστου έτους.

– Το συνολικό ύψος του άτοκου δανείου μπορεί να είναι από 3.000,00 ευρώ και έως 19.950,00 ευρώ ανά επιχείρηση.

– Κάθε επιχείρηση θα δύναται να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.

– Η διάρκεια του δανείου θα είναι έως 4 έτη και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει τα 10 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος για τις δύο πρώτες δόσεις κεφαλαίου του δανείου.

– Ο δανειολήπτης δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα διαχείρισης φακέλου ή λοιπά κόστη της τραπεζικής εξυπηρέτησης.

– Παρέχεται δυνατότητα μερικής ή ολικής πρόωρης εξόφλησης του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.

– Tα δάνεια και η ενίσχυση υπάγονται στον κανονισμό de minimis και άρα στην υποχρέωση ελέγχου σώρευσης ενισχύσεων.

Επισημαίνεται ότι τα δάνεια θα παρέχονται χωρίς προσημείωση ακινήτου και άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις, πλην της προσωπικής εγγύησης τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου (ενοχική ασφάλεια).

Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο του μέτρου, επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες:

1. Είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, και είναι ανεξάρτητες, μη συνεργαζόμενες και μη συνδεδεμένες με μη μικρομεσαίες [Ορισμός Ε.Ε. ΕΚ 361/2006] (Παράρτημα 4).

2. Δραστηριοποιούνται στον Ν. Κεφαλληνίας (είτε έχουν έδρα ή υποκατάστημα άσκησης δραστηριότητας) και έχουν κριθεί επιλέξιμες από την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα.

3. Εχουν ιδρυθεί πριν από την 26η Ιανουαρίου 2014.

4. Εχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα κατά την εκταμίευση του δανείου.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, επιλέξιμες νοούνται οι δαπάνες που χρηματοδοτούν:

– Υποχρεώσεις σχετιζόμενες με τον εμπορικό/συναλλακτικό κύκλο της επιχείρησης, ως μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης (εμπορεύματα, πρώτες ύλες, αποθέματα).

– Αγορά νέου μηχανολογικού και επαγγελματικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και επαγγελματικών οχημάτων.

– Μετεγκατάσταση της επιχείρησης (στην κατηγορία αυτή επιλέξιμες δαπάνες είναι τα ενοίκια, τα μεταφορικά κόστη και οι δαπάνες ΔΕΚΟ).

– Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν αποκλειστικά και μόνο την αγορά νέου εξοπλισμού, και εξαιρούν οποιοδήποτε μεταχειρισμένο.

Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αποδεικνύονται:

– Με παραστατικά επί πιστώσει που έχουν εκδοθεί υπέρ προμηθευτών από 26.01.2014 και εντεύθεν. Η εκταμίευση θα γίνεται απευθείας προς εξόφληση σε λογαριασμούς των προμηθευτών, λογαριασμούς μισθοδοσίας τέλεσης εργασιών, παροχής υπηρεσιών κ.λπ.

– Με εξοφλημένα παραστατικά που αποδεικνύονται από τιμολόγια ή άλλα ισοδύναμα λογιστικά έγγραφα σύμφωνα με τους κανόνες της λογιστικής. Σημειώνεται ότι τα εξοφλημένα παραστατικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί υπέρ προμηθευτών από 26.01.2014 και μέχρι την εκταμίευση του δανείου. Στην περίπτωση αυτή, η εκταμίευση θα γίνεται υπέρ της εγκριθείσας στο μέτρο επιχείρησης.

Η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης των αιτημάτων υπαγωγής στο μέτρο Επιλέξιμων Επιχειρήσεων Ν. Κεφαλληνίας περιλαμβάνει τα παρακάτω απλά βήματα:

– Υποδοχή αιτήματος/επιχειρηματικού σχεδίου επιχείρησης από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, οι οποίες έχουν παρουσία στον Ν. Κεφαλληνίας (σήμερα Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς).

– Ελεγχος επιλεξιμότητας επιχείρησης από την τράπεζα.

– Ελεγχος επιλεξιμότητας δαπανών από την τράπεζα.

– Ελεγχος σώρευσης ενισχύσεων από την τράπεζα, για τις ενισχύσεις de minimis που λαμβάνει η επιχείρηση μέσω του δανείου και μέσω της επιχορήγησης με βάση τη δήλωση της επιχείρησης.

– Η τράπεζα καταχωρίζει σε μηχανογραφική εφαρμογή τα επιλέξιμα αιτήματα. Σε κάθε περίπτωση τηρείται τεκμηριωμένα η σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης του ολοκληρωμένου φακέλου εκ μέρους της επιχείρησης.

– Η τράπεζα αποστέλλει ηλεκτρονικά την αίτηση και τα απαραίτητα στοιχεία στην ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

– Η ΕΤΕΑΝ Α.Ε. επεξεργάζεται και εγκρίνει το αίτημα και στη συνέχεια η τράπεζα προβαίνει στην εκταμίευση του δανείου και της επιχορήγησης, εφόσον προηγουμένως έχει κατατεθεί η ιδία συμμετοχή από την επιχείρηση. Σημειώνεται ότι η σύμβαση θα πρέπει να έχει υπογραφεί το αργότερο έως τις 27.06.2014.

Τι πρέπει να προσκομίσετε στην τράπεζα

Η επιχείρηση κατά την εκταμίευση πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσει στην τράπεζα:

– Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

– Παραστατικά δαπανών (100% του επιχειρηματικού σχεδίου).

Οι επιλέξιμες δαπάνες των επί πιστώσει παραστατικών εξοφλούνται είτε με δίγραμμη επιταγή σε διαταγή του προμηθευτή με τη ρήτρα «ουχί εις διαταγή», είτε με απευθείας μεταφορά στον λογαριασμό του προμηθευτή.

Αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλονται μέχρι την 12η Μαΐου 2014.

Σε περίπτωση που η εξάντληση των διαθεσίμων πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τις 12/5/2014, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες θα ανακοινωθεί εγκαίρως από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε. στις τράπεζες, όταν τα υπόλοιπα διαθέσιμα ποσά προσεγγίζουν το 5% του συνολικού προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή