Ο ρόλος του μάνατζμεντ στην οικονομία και το μέλλον της Ευρώπης

Ο ρόλος του μάνατζμεντ στην οικονομία και το μέλλον της Ευρώπης

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι μάνατζερ είναι υπεύθυνα μέλη των κοινωνιών και των κοινοτήτων τους μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται. Και στις σημερινές συνθήκες, όπως όλοι τις γνωρίζουμε, θα υιοθετήσουν μιαν υπεύθυνη στάση και θα αποφασίσουν να υπερψηφίσουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που βλέπουν το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών ως απαρέγκλιτα συνδεδεμένο με την περαιτέρω πρόοδο της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Είναι ένα μικρό απόσπασμα από το κάλεσμα «A call for Europe – Vote for Europe!» της Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων Μάνατζερ -CEC European Managers- προς τους Ευρωπαίους πολίτες εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών του Μαΐου. Η CEC είναι ανεξάρτητος κοινωνικός εταίρος στον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο, εκπροσωπεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο μάνατζερ στην Ευρώπη και προασπίζει τα συμφέροντά τους στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και άλλων συμβαλλόμενων φορέων.

Το συνέδριο

Στην Αθήνα πρόσφατα διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) διεθνές συνέδριο με θέμα τον ρόλο του μάνατζμεντ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Συνδιοργανωτές ήταν η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), η European Management Association (EMA), η CEC- European Managers και η European Association of National Productivity Centres (EANPC). Υποστηρικτής, η Conference Board. Παρούσα και με ενεργό συμμετοχή ήταν η πρόεδρος του Δ.Σ. της CEC – European Managers, κ. Ανίκα Ελίας, η οποία και ευχαρίστησε για αυτή την πρωτοβουλία τον κ. Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο, πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ και της European Management Association.

«Θα ήθελα επίσης να τον ευχαριστήσω και για έναν άλλο λόγο» είπε η κ. Ανίκα Ελίας. «Σήμερα όλοι καλούμαστε να σκεφθούμε τον ρόλο και τη συμβολή μας ως μάνατζερ στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα που μας θυμίζει τις ευθύνες που έχουμε προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά και προς τους Ευρωπαίους πολίτες. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας, τον χρόνο και την ευκαιρία που μας παρέχετε να σκεφθεί η καθεμιά και ο καθένας από εμάς τι μπορεί να κάνει ώστε να βελτιωθεί η γενική κατάσταση των οικονομιών μας.

Πιστεύουμε ότι το διακύβευμα –το κοινό μας μέλλον– είναι παρά πολύ σημαντικό για μας, για να μη λάβουμε συγκεκριμένη θέση στην εκστρατεία, για ό,τι εμείς ως Ευρωπαίοι μάνατζερ θεωρούμε το μόνο δυνατό σενάριο για την ήπειρό μας: μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη, που έχει μάθει από τα λάθη της και μπορεί να είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις μελλοντικές προκλήσεις, χωρίς να αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αρχές της». Αναφερόμενη δε στην CEC, υπογράμμισε την ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει το εσωτερικό της και τις δημιουργικές ευκαιρίες που προσφέρει για τους μάνατζερ της Ευρώπης.

Ο κ. Λαμπρινόπουλος χαρακτήρισε το συνέδριο «μεγάλη ημέρα για το ευρωπαϊκό μάνατζμεντ, αφού όλοι οι οργανισμοί που το εκπροσωπούν βρίσκονται μαζί και δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι Ευρωπαίοι μάνατζερ έχουν τη διάθεση, τη θέληση και τη γνώση να βοηθήσουν την Ευρώπη να λύσει τα σοβαρά προβλήματά της. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη σύγκλισης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης στα θεμελιώδη ζητήματα τραπεζικής και φορολογικής ενοποίησης «ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ανάπτυξη.

Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλήσουμε όταν δεν υπάρχει ενιαίο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, όταν υπάρχουν διαφορετικά επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού με αποκλίσεις που δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα, ακόμη και μέσα στην Ευρώπη. Η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η ύπαρξη φορολογικού πλαισίου με όχι μεγάλες αποκλίσεις αλλά και με σταθερότητα, η δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις, είναι βασικά σημεία βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και προφανώς της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρώπης».

Σχέσεις

Στη δημιουργία έξυπνων και δημιουργικών κοινωνικών εταιρικών σχέσεων ως «τον νέο κρίσιμο ρόλο που επωμίζονται οι ενώσεις του ευρωπαϊκού μάνατζμεντ» αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Ηλίας Κικίλιας, πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ και χαρακτήρισε τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας απογοητευτικές. Αναφέρθηκε στον μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, στην οικονομική αγωνία για τις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στα 27 εκατ. ανέργους, στα 65 εκατ. που ζουν σε οικογένειες όπου δεν εργάζεται κανείς, στα 125 εκατ. πτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων, στα 30 εκατ. «πτωχών εργαζομένων», στα 46 εκατ. που εργάζονται για λίγες ώρες ημέρες την εβδομάδα, στα 35 εκατ. που εργάζονται σε προσωρινές θέσεις εργασίας και στο 50% των νέων εργαζομένων που απασχολούνται με προσωρινές συμβάσεις.

«Η ανεπαρκής αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης αποτελεί εμπόδιο για τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, αλλά τα βαθύτερα αιτία είναι η απώλεια του οικονομικού δυναμισμού, η αποβιομηχάνιση και η αδυναμία δημιουργίας νέου πλούτου και αξίας. Η ουσία της καινοτομίας είναι η ανάληψη κινδύνου. Ο φόβος του κινδύνου που χαρακτηρίζει την Ευρώπη οδηγεί σε ανικανότητα μετατροπής της έρευνας σε καινοτομία. Οι ευρωπαϊκές ενώσεις μάνατζμεντ είναι οι ιδανικοί κοινωνικοί εταίροι για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή