Ορόσημο για τον κλάδο η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Ορόσημο για τον κλάδο η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανταπόκριση των επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Η αύξηση υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν περισσότερα από 8 δισ. ευρώ έναντι 2,86 δισ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα και των 2,96 που τελικά συγκέντρωσε. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε στα 0,31 ευρώ.

Εκδόθηκαν συνολικά 9,238 δισ. νέες μετοχές εκ των οποίων 8,3 δισ. (ή το 90%) διατέθηκαν σε ξένους επενδυτές και 923 εκατ. μετοχές (10%) σε Ελληνες επενδυτές. Το τμήμα της διεθνούς προσφοράς καλύφθηκε πάνω από 3 φορές ενώ το ελληνικό κατά 1,4 φορές. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου.

Στελέχη της Eurobank δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την έκβαση του εγχειρήματος και υπογραμμίζουν την υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση. Συνολικά συμμετείχαν στη διαδικασία περίπου 270 επενδυτές από ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη και Ασία. Εκτός της ομάδας των στρατηγικών επενδυτών, που κατέχουν το 35% των μετοχών της τράπεζας, από τους υπόλοιπους ξένους που συμμετείχαν, το 50% είναι μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές καθώς και κρατικά χαρτοφυλάκια από την Ευρώπη και την Ασία. Η αύξηση, όπως αναμένονταν, καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια σηματοδοτώντας την επιστροφή της Eurobank σε ιδιωτικά χέρια. Πλέον το ποσοστό του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται στο 65%, ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ από το 95% που ήταν πριν από την αύξηση συρρικνώθηκε στο 35%.

Σημειώνεται ότι χθες η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας. O διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, σχολίασε:«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της τράπεζας και της ελληνικής οικονομίας. Η Eurobank γίνεται έτσι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποκτά και πάλι πλειοψηφική ιδιωτική μετοχική βάση. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ορόσημο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η προσφορά έτυχε θετικής υποδοχής από μια ευρεία επενδυτική βάση, που περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και Ελληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που συμμετείχαν και τους υποδεχόμαστε ως νέους μετόχους μας. Δεσμευόμαστε να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργεί η επάνοδός της σε ανοδική τροχιά».

Η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την τράπεζα, το ΤΧΣ και το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα. H ισχυρή υποστήριξη και συμμετοχή που εκφράστηκε από τη διεθνή και ελληνική επενδυτική κοινότητα στην αύξηση είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να καλωσορίσουμε τους νέους μετόχους. Το υψηλό επίπεδο της ποιότητας και της ζήτησης καθώς και η συμμετοχή μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών, διεθνών κρατικών επενδυτικών ταμείων και της Ομάδας Θεσμικών Επενδυτών είναι εντυπωσιακή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή