Η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές των τραπεζών

Η Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές των τραπεζών

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) των ελληνικών τραπεζών από αρνητικές σε σταθερές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Η αναβάθμιση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου της Ελλάδας αντανακλά τις εκτιμήσεις ότι η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης. Μάλιστα, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε 0,3% το 2014 και σε 1,5% το 2015.

Ο οίκος αξιολόγησης κρίνει θετικά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, την επιστροφή τους στις αγορές κεφαλαίων και τη μείωση των χρηματοδοτικών πιέσεων. Προβλέπει επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ και σημειώνει ότι το ποσό αυτό είναι σε συμφωνία με τις προβλεπόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των 6,4 δισ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Μολονότι τα νέα κεφάλαια μπορούν να καλυφθούν από τους πόρους του ΤΧΣ, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα αντληθούν κυρίως από ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει και σε βελτίωση της προ προβλέψεων κερδοφορίας (pre-provision profitability) του κλάδου το 2015.

Η Moody’s εκτιμά ότι θα βελτιωθεί το λειτουργικό περιβάλλον του κλάδου, ενώ αναμένει σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Aν και η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει υπό πίεση, λόγω των περικοπών των μισθών και της υψηλής ανεργίας (27,3% μέχρι τα τέλη του 2013), οι προοπτικές του κλάδου θα είναι θετικές σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή