Με κέρδη και αύξηση κεφαλαιοποίησης ολοκληρώθηκε το α΄ τετράμηνο του έτους στο Χ.Α.

Με κέρδη και αύξηση κεφαλαιοποίησης ολοκληρώθηκε το α΄ τετράμηνο του έτους στο Χ.Α.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1/3 της χρονιάς ολοκληρώθηκε για το χρηματιστήριο, με συνολικά κέρδη 5,97% για τον Γενικό Δείκτη και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 3,677 δισ. ευρώ. Το ουσιαστικό για την εγχώρια αγορά μετοχών είναι η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά την επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου τον φετινό Απρίλιο για πρώτη φορά μετά το 2010. Η έξοδος της χώρας μας στις διεθνείς αγορές καλλιέργησε το έδαφος για τις υπερκαλύψεις στις ομολογιακές εκδόσεις και στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών και των επιχειρήσεων της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο δίμηνο Απριλίου-Μαρτίου.

Η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Απριλίου ξεκίνησε με απώλειες 2,39% του Γενικού Δείκτη που υποχώρησε στις 1.193,95 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τη Δευτέρα στα 91,579 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των μετοχών του Ftse 25 να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι αποχωρούν από τον δείκτη Ftse 25 οι μετοχές της Frigoglass και των Σωληνουργείων Κορίνθου και αντικαθίστανται από τη Eurobank και τη Viohalco από τη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2014. Την Τρίτη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με οριακή άνοδο 0,10%, στις 1.195,20 μονάδες. Αυξήθηκε την Τρίτη η αξία των συναλλαγών και έφθασε τα 104,179 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η αξία των πακέτων κάλυψε κεφάλαια ύψους 23,23 εκατ. ευρώ. Διακρίθηκαν οι μετοχές του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (3,37%), του ΟΠΑΠ (2,22%) και της Τέρνα Ενεργειακής (1,46%).

Την τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, η εκτόξευση του τζίρου στα 269,488 εκατ. ευρώ οφείλεται αφενός στην πώληση του 10% της ΕΥΔΑΠ (αξία 86,2 εκατ. ευρώ) σε δύο μεγάλα ξένα hedge funds με έντονη παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο, την Paulson & Co και το Baupost, και αφετέρου στην υπερκάλυψη κατά 6 φορές της ομολογιακής έκδοσης της ΔΕΗ. Ηδη στην κεφαλαιοποίηση των μετοχών με τη λήξη του α΄ τετραμήνου 2014, προηγείται η Τράπεζα Πειραιώς με 10,37 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Alpha Bank (8,90 δισ. ευρώ), η Εθνική Τράπεζα με 6,711 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι μετοχές της Coca Cola και ο ΟΤΕ με αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις 6,67 δισ. ευρώ και 5,63 δισ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς στις 30 Απριλίου ανήλθε στα 71,814 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 39,23% του φετινού ΑΕΠ της χώρας που προσδιορίζεται στα 183,089 δισ. ευρώ. Μετά την αργία της πρωτομαγιάς η συνεδρίαση της Παρασκευής κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα με μικρό όγκο συναλλαγών και οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη. Οι επενδυτές προετοιμάζονται από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου να αξιολογήσουν τα πρώτα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2014 από τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Πέμπτη όπου ανακοινώνουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου ο ΟΤΕ και η Frigoglass. Ακολουθεί στις 16 Μαΐου η Coca Cola HBC η οποία έχει μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία.

Η χρηματιστηριακή αγορά μετά το Πάσχα απέκτησε ξανά ρυθμό λόγω της διοχέτευσης ξένων κεφαλαίων για τις εισηγμένες που προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου και διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις. Ο κίνδυνος για την αγορά είναι να επανέλθουν οι πωλητές προκειμένου να αποκομίσουν τα κέρδη που έχουν καταγραφεί από τις αρχές της τρέχουσας χρήσης. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, ο σημαντικότερος επενδυτικός κίνδυνος είναι να διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου και της ενδεχόμενης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, γεγονός που επισημάνθηκε και σε πρόσφατη έκδοση του Economist. Οι εγχώριοι επενδυτές παραμένουν απλοί παρατηρητές, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών έχουν απορροφήσει τα όποια διαθέσιμα κεφάλαια υπάρχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή