Η εταιρική υπευθυνότητα περνάει μέσα από την εκπαίδευση

Η εταιρική υπευθυνότητα περνάει μέσα από την εκπαίδευση

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Νίκος Αναλυτής, ο αείμνηστος πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΔΕΚΕ), να μη βρίσκεται από καιρό τώρα ανάμεσά μας, ωστόσο ο νέος θεσμός «Φοιτητικός Διαγωνισμός για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» στον οποίο δόθηκε το όνομά του, συνεχίζει το πρωτοπόρο έργο εκείνου, για μιαν υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, μέσα από την εκπαίδευση, μεταλαμπαδεύει τις αρχές της στο πλέον γόνιμο και αναπαραγωγικό ανθρώπινο κεφάλαιο: στους νέους μας. Την επόμενη Τρίτη 6 Μαΐου 2014 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα θα γίνει η Τελετή Απονομής των Βραβείων του 1ου Φοιτητικού Διαγωνισμού για την ΕKE «Νίκος Αναλυτής».

Οι τρεις νικήτριες ομάδες φοιτητών που θα τιμηθούν, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων (European Youth Event – EYE2014) που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από 9 έως και 11 Μαΐου 2014. Οπως είναι γνωστό, το ΕΥΕ2014 αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση νέων από όλη την Ευρώπη. Εντάσσεται στον ετήσιο εορτασμό για την Ημέρα της Ευρώπης –στις 9 Μαΐου– και φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα έκφρασης για τη νέα γενιά. Ο διαγωνισμός οργανώθηκε στη χώρα μας σε συνεργασία και με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Σημαντική επίσης είναι και η υποστήριξη που παρέχουν οι εταιρείες Aegean Airlines, AXA Ασφαλιστική, Αερολιμένας Αθηνών και McCain Hellas και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής με το Ελληνικό Δίκτυο για την ΕKE –που έχει ξεκινήσει από το 2013– έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις για την παρουσίαση εκ μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων προγραμμάτων ΕΚΕ, που έχουν επικεντρωθεί κυρίως στους νέους προκειμένου να ενημερωθούν για τις αρχές που διέπουν την Εταιρική Υπευθυνότητα.

«Η συνεργασία αυτή κορυφώνεται με την αποστολή συνολικά 40 νέων –των 15 νικητών του διαγωνισμού που οργάνωσε το ΕΔΕΚΕ και των 25 φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου– στη μεγάλη εκδήλωση για την ευρωπαϊκή νεολαία στο Στρασβούργο, στην οποία θα συμμετέχουν 6.000 νέοι από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.» αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Ο θεσμός του Φοιτητικού Διαγωνισμού ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής» είναι η πρωτοβουλία του ΕΔΕΚΕ και του Ελληνικού Δικτύου για το Οικουμενικό Σύμφωνο ΟΗΕ (GCNH). Εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο 2013 σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απώτερος σκοπός του είναι η συστηματική ένταξη της ΕΚΕ στα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο πρώτος αυτός διαγωνισμός επικεντρώθηκε σε τρεις δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας: στην «Αγροτική παραγωγή», στον «Τουρισμό» και στη «Ναυτιλία».

Κινητοποίηση των νέων για να αναλάβουν δράση

Ομάδες φοιτητών από ένα ευρύ φάσμα Ανωτέρων και Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας υπέβαλαν τις εργασίες τους τις οποίες αξιολόγησαν έγκριτοι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και της επιχειρηματικής κοινότητας. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς το φιλόδοξο αλλά συνάμα και απαιτητικό αυτό ταξίδι φτάνει στον προορισμό του» δηλώνει στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΔΕΚΕ κ. Μαρία Αλεξίου. Και για τη συμμετοχή των Ελλήνων εκπροσώπων στην πανευρωπαϊκή συνάντηση νέων, τονίζει ιδιαιτέρως ότι «αποκτά ακόμη ουσιαστικότερο νόημα, όταν η επιλογή τους γίνεται μέσα από μιαν ολοκληρωμένη και απόλυτα διαφανή διαδικασία, η οποία από μόνη της υποστηρίζει τον διάλογο και προωθεί τη συνεργασία της επιχειρηματικής και πανεπιστημιακής κοινότητας σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, ενώ κινητοποιεί θετικά τους νέους να αναλάβουν και σχετική δράση». Χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής τον «θεμέλιο λίθο» για την απαρχή του θεσμού αυτού, ο οποίος εφεξής θα υλοποιείται σε ετήσια βάση «με στόχο να κάνουμε τους νέους μας τους μελλοντικούς πρεσβευτές ενός υπεύθυνου και βιώσιμου μοντέλου επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία και με αλλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς» δηλώνει η κ. Αλεξίου, η οποία δεν πήρε μόνο τη «σκυτάλη» του ΕΔΕΚΕ από τον αείμνηστο Νίκο Αναλυτή, αλλά έχει και το χάρισμα να μοιράζεται το ίδιο όραμα με εκείνον. Οπως έχει αναφέρει στο παρελθόν η κ. Αλεξίου «ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή, καταρχήν, με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο θεωρούμε πρωτοπόρο στην Ελλάδα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει να εμπλουτίζει και να αναβαθμίζει συνεχώς το πρόγραμμα σπουδών, αλλά και τις υπηρεσίες του συνολικά. Το 2012 επισφραγίσαμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με πιο συστηματικό εστιασμένο τρόπο και υπογράψαμε σχετικό σύμφωνο συνεργασίας. Το 2013 δημιουργήσαμε στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έναν νέο θεσμό, αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Αναλυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή