Δημοπρασίες ρεύματος για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια σε καταναλωτές

Δημοπρασίες ρεύματος για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια σε καταναλωτές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποχρεωτική δημοπρασία ποσοστού 20-30% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ανεξάρτητους προμηθευτές προβλέπει το σχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς, που έθεσε χθες και μέχρι τις 30 Μαΐου σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ. Οι δημοπρασίες εντάσσονται στις προβλεπόμενες από το Μνημόνιο ρυθμιστικές παρεμβάσεις για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού μέχρι την πώληση της Μικρής ΔΕΗ, και θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από τον προσεχή Οκτώβριο.

Το σχέδιο της ΡΑΕ στηρίζεται στο μοντέλο ΝΟΜΕ που ακολουθεί η Γαλλία από το 2010 και δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν άδεια προμήθειας να αγοράζουν πακέτα λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος σε προκαθορισμένη τιμή για να τα πουλήσουν στους πελάτες τους (προθεσμιακά προϊόντα). Το ύψος της τιμής θα καθορίσει και την επιτυχία του εγχειρήματος και κομβικός παράγοντας προσδιορισμού της θα είναι οι εκπτώσεις που πρόσφατα έδωσε η ΔΕΗ στα τιμολόγια της ενεργοβόρου βιομηχανίας υψηλής και μέσης τάσης, οι οποίες οδηγούν σε μείωση της τάξεως του 15-30% (ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ της επιχείρησης). Τιμή δημοπρασίας υψηλότερη από τα επίπεδα που έχουν διαμορφώσει οι εκπτώσεις της ΔΕΗ αφήνει εκτός ανταγωνισμού το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας, περιορίζοντας σημαντικά το φορτίο βάσης για τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οποιαδήποτε τιμή υψηλότερη από αυτή που έχει οριστεί για την ενεργοβόρο βιομηχανία θα καταστήσει τον θεσμό ανενεργό και την αγορά μονοπωλιακή. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι δημοπρασίες στη χαμηλή αυτή τιμή θα νομιμοποιήσουν τις εκπτώσεις που η ΔΕΗ έχει δώσει στη βιομηχανία και έχουν χαρακτηριστεί από την Κομισιόν κρατικές ενισχύσεις.

Οι ανησυχίες των ανεξάρτητων παραγωγών επιβεβαιώνονται και από την πλευρά της βιομηχανίας, στελέχη της οποίας τονίζουν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να φύγουν από τη ΔΕΗ για να πάνε στις δημοπρασίες εάν δεν προσφέρουν χαμηλότερες τιμές. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, δεν αναγνωρίζει ως τιμή κόστους τις εκπτώσεις που έδωσε στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Το Μνημόνιο πάντως προβλέπει καθορισμό της τιμής βάσει της μελέτης που διενεργεί στα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ η Ernst & Young για λογαριασμό της ΡΑΕ.

Η πρώτη δημοπρασία, με βάση το σχέδιο της ΡΑΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2014. Σε αυτή θα δοθούν πακέτα που θα αντιπροσωπεύουν το 20-30% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας από λιγνίτες και νερά της ΔΕΗ, δηλαδή 7.500 MWh επί συνόλου 30.000 ΜWh. Η ισχύς θα διατίθεται σε πακέτα των 5 MW, ενώ οι αγοραστές θα πρέπει να έχουν άδεια και να καταβάλλουν προκαταβολή μέχρι και το 50% του προϊόντος που αγοράζουν προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροχρόνια δέσμευσή τους και να αποφευχθούν φαινόμενα «ευκαιριακών αεριτζήδων». Κάθε προμηθευτής έχει δικαίωμα να κάνει χρήση προθεσμιακών προϊόντων για πρόσβαση σε υδροηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή σε ποσότητες που αντιστοιχούν στην κατανάλωση κάθε κατηγορίας καταναλωτών του, βάσει συντελεστή που θα καθορίζεται από τη ΡΑΕ.

Στόχος είναι να αποφευχθούν, κατά το δυνατό, φαινόμενα επιλεκτικής στρατηγικής μεταξύ προμηθευτών. Αν, για παράδειγμα, το πελατολόγιο κάποιου απαρτίζεται κυρίως από βιομηχανικούς πελάτες και λιγότερο από οικιακούς θα υποχρεούται μέσω των δημοπρασιών να καλύψει μεγαλύτερο ποσοστό βιομηχανικού ρεύματος. Μέσω του συντελεστή που ορίζει η ΡΑΕ για οικιακή χρήση, ο προμηθευτής θα μπορεί να καλύπτει μέσω των δημοπρασιών μόνο το 30% της κατανάλωσης. Αυτό είναι και το ποσοστό ανοίγματος της αγοράς λιανικής που επιδιώκεται με τον νέο αυτό μεταβατικό μηχανισμό. Το σχέδιο της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να μεταπωλούν την ισχύ που θα τους περισσέψει σε άλλους προμηθευτές μιας δευτερογενούς δημοπρασίας στην ίδια τιμή που την αγόρασαν προκειμένου να αποφευχθούν κερδοσκοπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή