Στις 14 Μαΐου η υπογραφή συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων

Στις 14 Μαΐου η υπογραφή συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας καθώς την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις περιοχές που παραχωρούνται μέσω της διαδικασίας open door. Iωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο με εκτιμώμενα συνολικά απολήψιμα αποθέματα περί τα 250-300 εκατ. βαρέλια, είναι οι περιοχές όπου θα μπούνε τα πρώτα γεωτρύπανα και θα ανοίξουν μετά 15 χρόνια αδράνειας την πολλά υποσχόμενη και ανεξερεύνητη εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων. Ο διαγωνισμός για τις παραχωρήσεις των τριών περιοχών ξεκίνησε προ 30 μηνών και όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΚΑ, την ερχόμενη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους εκπροσώπους των αναδόχων εταιρειών. Αυτές, σύμφωνα με ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης των προσφορών προς το ΥΠΕΚΑ, είναι για την περιοχή των Ιωαννίνων η κοινοπραξία των Energean Oil-Petra Petroleum, για τoν Πατραϊκό Κόλπο η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Edison-Petroseltic και για το Κατάκολο η κοινοπραξία των Energean Oil-Trajan oil & Gas.

Oι υπογραφές των συμβάσεων για τις τρεις παραπάνω περιοχές θα δώσουν στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, που παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, το πρώτο θετικό σήμα ενόψει του αναμενόμενου μεγάλου γύρου παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη τον προσεχή Ιούνιο. H κυβέρνηση διατηρεί υψηλές προσδοκίες για τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων, αλλά και συνολικά για την οικονομία της χώρας. Τα έσοδα για το Δημόσιο προέρχονται από τη φορολογία, που ανέρχεται συνολικά σε ποσοστό 25%, και το μίσθωμα, που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών και γεωλογικών δομών της περιοχής και του συντελεστή εσόδων και εξόδων (R-Factor).

Με βάση τους υπολογισμούς που κοινοποίησε χθες το ΥΠΕΚΑ, για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3,2 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία, για κάθε ένα δολάριο που λαμβάνουν οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο δημιουργούνται περίπου άλλα 2 δολάρια σε εργαζομένους άλλων κλάδων της οικονομίας. Κάθε δολάριο παραγόμενης αξίας από τον κλάδο οδηγεί σε επιπρόσθετη παραγωγή αξίας περίπου 1,3 δολάρια στην ευρύτερη οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, οι συμβάσεις προβλέπουν ελάχιστο δεσμευτικό πρόγραμμα εργασίας για κάθε χρονική φάση του σταδίου των ερευνών, καθώς και ελάχιστη οικονομική δέσμευση για την εκτέλεση των εργασιών αυτών, από μέρους των αναδόχων. Η οικονομική αυτή δέσμευση διασφαλίζεται με την έκδοση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου τραπεζικής εγγυητικής επιστολής, η οποία διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών και καταπίπτει σε περίπτωση που ο ανάδοχος δεν ικανοποιήσει τις ελάχιστες δεσμευτικές υποχρεώσεις του. Διασφαλίζουν επίσης σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για τον επενδυτή, καθώς προβλέπουν σταθερό φορολογικό συντελεστή σε βάθος χρόνου. Κατά το στάδιο των ερευνών, η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που συμφωνείται στις συμβάσεις είναι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, εκτιμάται όμως ότι στην πράξη θα είναι υπερδιπλάσια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε μέσω των συμβάσεων στη διασφάλιση των αυστηρότερων ευρωπαϊκών προδιαγραφών περί τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στην εκτέλεση των πετρελαϊκών εργασιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή