Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν ολική επαναφορά το 2015

Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν ολική επαναφορά το 2015

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2015 θα είναι η χρονιά της ολικής επαναφοράς των εγχώριων τραπεζών. Οπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις των διοικήσεων των τραπεζών σε ξένους επενδυτές στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2015 θα αποτελέσει χρονιά θετικής πιστωτικής επέκτασης, μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ισχυρής κερδοφορίας. Η επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ανοδική πορεία της χώρας, θα αποτελέσει την πρώτη καθαρά αναπτυξιακή χρονιά για τις τράπεζες μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2010.

Την προηγούμενη εβδομάδα, με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ολοκληρώθηκε μια περίοδος υπερέντασης για τις εγχώριες τράπεζες, καθώς μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων άντλησαν από τις ξένες αγορές, σε κεφάλαια και ρευστότητα, συνολικό ποσό σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα επιτελεία της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Εθνικής «όργωσαν» ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη όπου παρουσίασαν στους εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών και επενδυτικών σχημάτων τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τις τράπεζες καθώς και τις προοπτικές του κλάδου. Οπως σημειώνουν, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πολύ μεγάλο. Η μεγάλη ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σφραγίζει τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο και αποτυπώνει τις ισχυρές προσδοκίες -όχι μόνο ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας- αλλά ότι, υπό προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Στο σενάριο αυτό φαίνεται πως «ποντάρουν» ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η επιτυχής ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων και η σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών σε συνδυασμό με την ανάκτηση της πρόσβασής τους στη διατραπεζική αγορά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εξέλιξη που θα επιταχύνει την οικονομική εξέλιξη.

Αναλυτικότερα οι επιτελείς των τραπεζών εκτιμούν:

– Κερδοφορία. Η εφετινή χρονιά θα είναι έτος σταθεροποίησης. Η Εθνική θα παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα, ενώ οριακά θα είναι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς. Η Eurobank θα παρουσιάσει ζημίες, ενώ θετική αναμένεται η εικόνα της Alpha Bank. Το 2015 όλες οι τράπεζες θα καταγράψουν σημαντική κερδοφορία και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ από το 2016 και μετά η κερδοφορία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

– Πιστωτική επέκταση. Σε ετήσια βάση για το 2014 αναμένεται συρρίκνωση της χρηματοδότησης κατά 3%. Το α΄ εξάμηνο της εφετινής χρονιάς θα είναι αρνητικό, ωστόσο στο γ΄ τρίμηνο αναμένεται σταθεροποίηση και το πιθανότερο είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 να «κλείσει» με μικρή άνοδο του υπολοίπου δανείων. Το 2015, ωστόσο, όπως εκτιμούν οι τράπεζες θα είναι έτος «καθαρής» πιστωτικής επέκτασης, η πρώτη χρονιά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

– Μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα κορυφωθούν το φθινόπωρο της εφετινής χρονιάς. Ανάλογα με την εξέλιξη του ΑΕΠ οι τράπεζες εκτιμούν ότι είτε από το δ΄ τρίμηνο του 2014 (θετικό σενάριο), είτε από το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αρχίσει να μειώνεται. Η μείωση των καθυστερήσεων αποτελεί κομβικής σημασίας εξέλιξη για τον κλάδο, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και παράλληλα θα ενισχύσει την κερδοφορία τους.

Γενική συνέλευση στην ΕΤΕ

Πραγματοποιείται σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου κατά 2,5 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτκής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ελέγχει το 84% των μετοχών της τράπεζας, η γενική συνέλευση έχει περισσότερο διαδικαστικό παρά ουσιαστικό ρόλο. Οπως ανακοινώθηκε χθες από την τράπεζα στο πλαίσιο της αύξησης θα εκδοθούν 1.136.363.637 νέες κοινές μετοχές, στην τιμή των 2,20 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή διάθεσης αντιστοιχεί σε περίπου 122% των ιδίων κεφαλαίων (έχοντας αφαιρέσει τα άυλα στοιχεία ενεργητικού) της τράπεζας. Οι νέες μετοχές αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ έως τις 20 Μαΐου. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 57%. Στελέχη της τράπεζας υπογραμμίζουν την υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι παραδοσιακά, μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, θεσμικά χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες στην αύξηση μετείχαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως όπως BlackRock, Pimco, York Capital, Fidelity, Norges Bank, G. Sorros καθώς και το κρατικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή