Κορυφαία funds στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ

Κορυφαία funds στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση στη διοικητική πυραμίδα της Εθνικής Τράπεζας για την ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς στέκεται ιδιαίτερα στην υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι παραδοσιακά, μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, θεσμικά χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αύξηση μετείχαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως όπως: BlackRock, Pimco, York Capital, Fidelity, Norges Bank, G. Sorros, καθώς και το κρατικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι, πιστοποιώντας την ολική επαναφορά της χώρας και των τραπεζών στις διεθνείς αγορές. Τις προηγούμενες εβδομάδες, επιτελείο της τράπεζας με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Πέτρο Χριστοδούλου «όργωσε» Ευρώπη και ΗΠΑ όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους πολλών θεσμικών επενδυτών και διαπιστώθηκε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Πηγές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η αύξηση της ΕΤΕ πργματοποιήθηκε με υψηλότερη αποτίμηση σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες. Η τιμή προς τη λογιστική αξία της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 1,24 έναντι κοντά στο 1 των άλλων μεγάλων τραπεζών. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της αύξησης, η ΕΤΕ θα έχει τη δεύτερη υψηλότερη συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό της κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή ιδιωτών ανέρχεται στο 43% έναντι 67% της Eurobank, 33% της Πειραιώς και 30% της Alpha Bank.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων

Εν τω μεταξύ, χθες, πραγματοποιήθηκε η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που με βάσει το βιβλίο προσφορών διαμορφώθηκε στα 2,2 ευρώ. Δεδομένου ότι το ΤΧΣ ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της τράπεζας η έγκριση της αύξησης θεωρούνταν δεδομένη. Το σύνολο της αύξησης της Εθνικής διατέθηκε σε ξένους επενδυτές. Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά η τράπεζα αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο, θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή