Τριήμερο business day στη Μήλο για εβδομήντα φοιτητές

Τριήμερο business day στη Μήλο για εβδομήντα φοιτητές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη Παρασκευή η «Καθημερινή» κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Ουραγός η παιδεία μας στην Ε.Ε». Αυτό ήταν το συμπέρασμα που προέκυπτε από έρευνα του εκδοτικού οίκου Pearson για το περιοδικό The Economist. Είναι μια αλήθεια. Υπάρχει όμως, και μία άλλη αλήθεια: Την ίδια μέρα εβδομήντα φοιτητές, πολυτεχνικών και οικονομικών σχολών, μπήκαν στο πλοίο με προορισμό τη Μήλο. Οχι, δεν πήγαν για διακοπές. Παρακολούθησαν το τριήμερο business day στη S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, που διοργάνωσε ο καθηγητής ΑΣΟΕΕ, Ιορδάνης Λαδόπουλος (οργανωτής και του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας) σε συνεργασία με την εταιρεία.

Στα μάτια των φοιτητών αυτών ήταν ξεκάθαρη η επιθυμία για εμπλουτισμό των γνώσεών τους, να μάθουν τι συμβαίνει και πώς πραγματικά λειτουργεί μια εταιρεία, πέραν των όσων διδάσκονται στα έδρανα. Η παροχή γνώσεων άρχισε ήδη από το ταξίδι, καθώς ο πλοίαρχος του Speedrunner 3, Θεόφιλος Πουλιόπουλος, είχε την καλοσύνη να φιλοξενήσει τα παιδιά στη γέφυρα του πλοίου και να τα ενημερώσει για τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτει. Επίσης, ο πρώτος μηχανικός, Ιάκωβος Κόμης, ξενάγησε στις μηχανές όσους σπουδάζουν ναυπηγοί.

Το Σάββατο, η ξενάγηση των φοιτητών άρχισε, με τη συνοδεία και τις πολύτιμες πληροφορίες μηχανικών της εταιρείας, από το εντυπωσιακό ορυχείο της Αγγεριάς και συνεχίστηκε στο εργοστάσιο επεξεργασίας των ορυκτών στην περιοχή Βούδια, όπου βρίσκεται και η «σκάλα» φόρτωσης των πλοίων. Ακολούθησε επίσκεψη στο φυτώριο, στην περιοχή Πολλώνια, όπου η εταιρεία ετοιμάζει τα φυτά που χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης τοπίου. Καθ’ οδόν προς το συνεδριακό κέντρο, στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής οι επισκέπτες γνώρισαν ένα μέρος της ιστορίας της Μήλου. Ομως πολλά περισσότερα έμαθαν αργότερα, όταν ο κ. Απόστολος Πιερρής με αναλυτικό και περιγραφικό τρόπο, προσδιόρισε ιστορικά τον τόπο, με έμφαση στον διάλογο Μηλίων – Αθηναίων.

Στο συνεδριακό κέντρο, τα στελέχη της S&B, σε ένα πολύωρο και πυκνό πρόγραμμα ενημέρωσαν τους φοιτητές για τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες της εταιρείας, τη διεθνή της παρουσία, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τις σχέσεις δεκαετιών με την τοπική κοινωνία και πώς συντελείται η ισόρροπη ανάπτυξη και αρμονική συνύπαρξη εξόρυξης και τουρισμού. Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου, ένα ιδιαίτερα επιμελημένο χώρο που αντλεί κανείς πληροφορίες για εξορυκτικά θέματα και παράλληλα γνωρίζει πολλά λαογραφικά στοιχεία. Οι φοιτητές, την Κυριακή το πρωί επισκέφθηκαν τους μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς: το Αρχαίο Θέατρο, τις Κατακόμβες και τον χώρο όπου βρέθηκε το άγαλμα της Αφροδίτης, συνοδεία αρχαιολόγου της εταιρείας. Ακολούθησε μία επίπονη αλλά χρήσιμη διαδρομή στην περιοχή Νύχια, καθώς εκεί παρατηρεί κανείς, απλώς βαδίζοντας, τους φυσικούς θησαυρούς του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αλλά και στο ταξίδι της επιστροφής, η συζήτηση μεταξύ των φοιτητών, η υποβολή ερωτημάτων, το ενδιαφέρον για ακόμη περισσότερη και βαθιά γνώση και εμπειρία δημιουργούσε ελπίδες, ότι κάποια στιγμή δεν θα είμαστε ουραγοί αλλά πρωτοπόροι, και πάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή