Το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2015

Το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2015

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την τελευταία χρονιά που οι τράπεζες προχώρησαν στη διανομή μερίσματος και είναι σχεδόν βέβαιο ότι χωρίς μέρισμα θα μείνουν οι μέτοχοι των τραπεζών και για τη χρήση του 2014. Το μεγάλο στοίχημα είναι το αν οι τράπεζες θα κατορθώσουν να μοιράσουν ένα μικρό μέρος των κερδών στους μετόχους τους για τη χρήση του 2015, δηλαδή το 2016.

Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο στόχο που θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, τα όποια μερίσματα διανεμηθούν για τη χρήση του 2015 θα έχουν περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Αν όλα πάνε καλά στην οικονομία, και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, το 2016 θα είναι η πρώτη χρονιά ισχυρής κερδοφορίας μετά την κρίση, κάτι που θα επιτρέψει και την αποκατάσταση της μερισματικής πολιτικής των τραπεζών. Την τελευταία χρόνια που τράπεζες κατέβαλαν μέρισμα ήταν την άνοιξη του 2008 και αφορούσε τη διανομή των κερδών από τη χρήση του 2007. Η χρηματοπιστωτική κρίση αρχικά και εν συνεχεία η δημοσιονομική κρίση που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα τις χρεοκοπίας οδήγησαν τις τράπεζες σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διετία 2011-2012 οι ζημίες της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha και της Πειραιώς ανήλθαν στα 33 δισ. ευρώ, σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερες από τα κέρδη, ύψους 18 δισ. ευρώ, που είχαν αποκομίσει στη «χρυσή» δεκαετία 2001-2010.

Την εφετινή χρονιά πάντως οι συστημικές τράπεζες θα πραγματοποιήσουν ένα σημαντικό βήμα – προϋπόθεση για την αποκατάσταση της μερισματικής τους πολιτικής: την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας. Η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών θα απελευθερώσει τις τράπεζες από τη δέσμευση μη διανομής μερίσματος για το διάστημα που λαμβάνουν κρατική ενίσχυση. Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν στην εξαγορά και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών. Ηδη, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου, ενώ και η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους σε αντίστοιχη κίνηση.

Το ζωτικό βέβαια για την εξέλιξη της κερδοφορίας του κλάδου θα είναι η πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις Ε.Ε./ΔΝΤ τη φετινή χρονιά το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή αύξηση κατά 0,6%, το 2015 εκτιμάται ισχυρή ανάπτυξη κατά 2,95% και επιτάχυνση στο 3,74% για το 2016. Η επιστροφή σε οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων -που ξεπερνούν το 30%- «απελευθερώνοντας» πολλές εκατοντάδες εκατ. ευρώ που σήμερα οι τράπεζες διακρατούν ως προβλέψεις για την αντιστάθμιση των απωλειών από τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τόσο γρηγορότερα θα βελτιωθεί και η εικόνα από το μέτωπο των καθυστερήσεων. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν τη σπουδαιότητα να μη διαταραχθεί η σταθεροποίηση της οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Παράλληλα σημειώνουν ότι η παγίωση της θετικής πορείας της οικονομίας θα έχει πολλαπλασιαστικά θετική επίδραση, καθώς θα βοηθήσει και στην επιστροφή σε θετική πιστωτική επέκταση, κάτι που με τη σειρά του θα επιταχύνει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή