Ο ΟΟΣΑ συστήνει μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες

Ο ΟΟΣΑ συστήνει μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη στις 34 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OOΣΑ) εμφάνισε επιβράδυνση για δεύτερο διαδοχικά τρίμηνο και συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα μέλη του διεθνούς οργανισμού είναι ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Γερμανία. Φέτος οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, αναμένεται να εμφανίσουν κάποια επιβράδυνση και οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα κληθούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Η αργή πορεία τους, όμως, κατά το τελευταίο εξάμηνο θέτει εν αμφιβόλω την εκτίμηση αυτή.

Κατά τον ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση, η επιστροφή σε υγιή και βιώσιμα οικονομικά μεγέθη απαιτεί τολμηρές και ευρέος βεληνεκούς μεταρρυθμίσεις. Το συνολικό ΑΕΠ των 34 μελών του Οργανισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξήθηκε 0,4% εν συγκρίσει με το το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Αυτό σηματοδοτεί επιβράδυνση από το 0,5% του τελευταίου τριμήνου του 2013 και το 0,7% του τρίτου τριμήνου το 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου του 2014 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δριμείες καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, οι οποίες συνέτειναν στο να μη μεταβληθεί η παραγωγή. Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξεως του 0,7%. Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη στο 0,2% δεν μεταβλήθηκε, ενώ στην Ιαπωνία ο ρυθμός ενισχύθηκε στο 1,5% από το 0,1% λόγω καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών ενόψει αύξησης του φόρου κατανάλωσης από 1ης Απριλίου.

Η απάντηση στη βραδυπορούσα ανάπτυξη σε επίπεδο πολιτικών ποικίλλει στον ΟΟΣΑ, ενώ η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να κινητοποιήσει την οικονομική δραστηριότητα με μια νέα μείωση επιτοκίων. Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είχε συστήσει στα κράτη-μέλη του ο ΟΟΣΑ, αυτές προχωρούν αργά την τελευταία διετία. Εντούτοις, ειδικά στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες υφίστανται άμεσα τις πιέσεις των αγορών ή ακολουθούν πρόγραμμα Μνημονίων, οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο εντατικές. Ορισμένες χώρες, παρά τις γενικότερες βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως η βραδύτερη αύξηση της παραγωγικότητας, παρά τις σχετικά υψηλές επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης και την ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση (Αυστραλία, Βρετανία, Ελβετία, Καναδάς). Στις περιπτώσεις των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Τουρκία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική, οι βασικές προτεραιότητες είναι οι εξής: η αναβάθμιση της πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκαμψιών στις υποδομές και, στις περισσότερες περιπτώσεις, η προσέλκυση περισσότερων εργαζομένων στην επίσημη οικονομία.

Στη δε περίπτωση της Ε.Ε., ένα μείζον μέλημα για όλες τις χώρες-μέλη της είναι η παρατεταμένη και επίμονα υψηλή ανεργία, επισημαίνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Η κατάσταση είναι οξύτερη στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη με τη μακροπρόθεσμη ανεργία να διατηρείται, ακόμη και αν συνολικά ο δείκτης υποχωρεί τα τελευταία χρόνια. Στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τέλος, οι οποίες έχουν δεχθεί τα σοβαρότερα πλήγματα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η εφαρμογή δυναμικότερων πολιτικών στην αγορά παραγωγής αγαθών θα ενισχύσει τον αντίκτυπο από τις ήδη εφαρμοσθείσες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή