Σε νέα «έκδοση» το εργασιακό άγχος

Σε νέα «έκδοση» το εργασιακό άγχος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξοικείωσή μας με το φαινόμενο της συμβίωσης «άγχους και εργασίας» έχει φτάσει σε σημείο, όχι μόνο να μη μας ξαφνιάζει η αναφορά του, αλλά να γνωρίζουμε και σε ποιο «μοντέλο εργασιακού άγχους» θα κατατάξουμε το βλαβερό αυτό φαινόμενο. Για το οποίο, όπως λένε οι ειδικοί, το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης το φέρει ο ανθρώπινος παράγοντας και η συμπεριφορά. Είναι φανερό ότι ύστερα από τη μακροχρόνια παρατήρηση του εργασιακού στρες, πολύ λίγα φαίνεται να παραμένουν ακόμη άγνωστα. Οι ερευνητές ανάλογα με τις αιτίες που το προκαλούν, έχουν ήδη καταχωρίσει το εργασιακό στρες σε διάφορα «μοντέλα». Οπως, το στρες που προκαλείται από τη σχέση ανάμεσα στην προσπάθεια που καταβάλλει ο εργαζόμενος και στην αναγνώριση είτε στην ανταμοιβή του γι’ αυτήν. Επίσης, ανάμεσα στις απαιτήσεις που θέτει η εργασία και στην εμβέλεια του ελέγχου που διαθέτει ο εργαζόμενος.

Αισθήματα συμπάθειας και αντιπάθειας

Υπάρχει ακόμη το στρες που δημιουργείται όταν ο εργαζόμενος πρέπει να κρύβει τα αισθήματα συμπάθειας είτε αντιπάθειας που του προκαλεί η εκτέλεση της εργασίας του. Οπως επίσης το στρες που πλήττει τους εργαζόμενους, ανάλογα με την τάξη στην οποία ανήκουν – μορφωτικά και ιεραρχικά. Η δεύτερη μάλιστα έχει και τα περισσότερα θύματα όπως διαπιστώνεται. Αγχος προκαλεί και η αναδιοργάνωση της εργασίας, όταν δεν ευνοεί τον εργαζόμενο και επαυξάνει τον χρόνο και τον φόρτο της εργασίας του. Στο «μοντέλο» αυτό, ιδιαιτέρως πλήττονται οι γυναίκες, οι οποίες, παράλληλα, επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών υποχρεώσεων, ενώ τους άνδρες τους ωθεί σε υπερωριακή απασχόληση. Σημαντικό στοιχείο είναι η διαπίστωση ότι το εργασιακό στρες πλήττει με την ίδια ένταση τους νέους εργαζόμενους όσο και τους ηλικιωμένους εκείνους, που βρίσκονται κοντά σε μιαν αβέβαιη συνταξιοδότηση. Το στοιχείο αυτό έχει προκύψει από ερευνητικό πρόγραμμα στον ασφαλιστικό τομέα. Κλειδί στη μείωση της έντασης του άγχους των εργαζομένων θεωρείται η νοοτροπία και η συμπεριφορά των μάνατζερ. Ενα συμπέρασμα, που προκύπτει ύστερα από το εξής πείραμα που έγινε σε επιχείρηση. Σε ορισμένους μάνατζερ έγινε ειδική κατάρτιση ψυχολογίας για τον αποδοτικό συνδυασμό των ικανοτήτων των εργαζομένων.

Ψυχολογική κατάρτιση

Η κατάρτισή τους αυτή ήταν αρκετές ώρες την εβδομάδα και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Ενα έτος αργότερα, οι αιματολογικές μετρήσεις στους εργαζόμενους των τμημάτων που οι μάνατζερ είχαν υποβληθεί στην εν λόγω ψυχολογική κατάρτιση, έδειξαν σημαντική μείωση της ορμόνης που ευθύνεται για το άγχος. Αντίθετα, οι μετρήσεις στους άλλους εργαζόμενους έδειξαν σημαντική αύξηση αυτής της ορμόνης, κάτι που στους νέους συνέπιπτε και με την έναρξη της εργασιακής ζωής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή