«Κουλτούρα σιωπής» για την ψυχική υγεία των εργαζομένων

«Κουλτούρα σιωπής» για την ψυχική υγεία των εργαζομένων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2007 οι εταιρείες του δείκτη FTSE100 έχουν τεθεί σε ετήσιο συγκριτικό έλεγχο με στόχο να καταγράφονται οι όποιες επιδόσεις τους -βελτίωση, επιδείνωση είτε και απουσία- στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Συγκεκριμένα, καταγράφεται η προσπάθεια που καταβάλλουν για να επαυξήσουν τη δέσμευση των εργαζομένων τους, όπως και το επίπεδο της ευφορίας τους. Αυτό κάνει η BITC’s Workwell Campaign -η εκστρατεία του Οργανισμού Business in the Community- η οποία, κάθε χρόνο, μελετά και συγκρίνει τον συγκεκριμένο τομέα, όπως τον εμφανίζουν μέσα από τους δημόσιους απολογισμούς τους οι εταιρείες και, στη συνέχεια, δημοσιοποιεί τα συμπεράσματά της.

Βραδεία πρόοδος

Το γενικό εύρημα είναι ότι, ναι μεν η πρόοδος που σημειώνεται είναι βραδεία, ωστόσο τα οφέλη για τις εταιρείες εκείνες που έχουν ήδη αναγνωρίσει τη σημασία της δημόσιας αναφοράς των πολιτικών τους στο θέμα αυτό, είναι πολύ σημαντικά. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο υπεύθυνος του Οργανισμού BITC χαρακτήρισε την απουσία δημόσιας αναφοράς για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, ως επικράτηση «κουλτούρας σιωπής» στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που πρέπει οι εταιρείες να το αντιμετωπίσουν, εισάγοντας στους δημόσιους Απολογισμούς τους στοιχεία για τις «εξειδικευμένες υπηρεσίες» που διαθέτουν για τον σκοπό αυτό. «Και είναι βέβαιο ότι έχουν πολλά να κερδίσουν, αφού είναι δεδομένο ότι, ανεξαρτήτως χρόνου, ο ένας στους τέσσερις ενήλικες θα αντιμετωπίσει κάποια κατάσταση στην ψυχική υγεία του».

Πρακτικές και προγράμματα

Υπογραμμίζοντας την αντικειμενική αλήθεια, ότι «όταν κάτι το έχεις μετρήσει, τότε μόνο μπορείς και να το διαχειρίζεσαι» κάλεσε τις εταιρείες να επιβεβαιώνονται ότι το θέμα της ψυχικής υγείας των εργαζομένων τους συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική που συζητείται στο τραπέζι των Διοικητών Συμβουλίων τους. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το 86% των εταιρειών FTSE100 δημοσιοποιούν, όντως, στοιχεία για τις πολιτικές που εφαρμόζουν για τουλάχιστον τέσσερις είτε πέντε τομείς της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού τους, ο εκπρόσωπος του BITC εκφράζει την άποψη ότι στην πραγματικότητα, οι εταιρείες διαθέτουν περισσότερες πρακτικές και προγράμματα για το συγκεκριμένο θέμα, τις οποίες όμως παραλείπουν να δημοσιοποιήσουν, με αποτέλεσμα η χρησιμότητά τους να παραμένει ανεκμετάλλευτη. Σημειώνεται επίσης, ότι στη φετινή συγκριτική μελέτη, οι τομείς εκείνοι οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση ως προς τη δημοσιοποίησή τους από τις εταιρείες είναι η «Διαφορετικότητα και Συμμετοχή» όπως και «Υγεία και Ασφάλεια» στην εργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή