Με fast track η αδειοδότηση 12 ενεργειακών έργων προϋπολογισμού 11,5 δισ.

Με fast track η αδειοδότηση 12 ενεργειακών έργων προϋπολογισμού 11,5 δισ.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα ενεργειακά έργα συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ θα αδειοδοτηθούν μέσω της διαδικασίας fast track (καθεστώς ταχείας αδειοδότησης). Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), η οποία συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτη και του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκη. Μέσω των έργων αυτών, εκ των οποίων άλλα είναι περισσότερο ώριμα και άλλα λιγότερο, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 17.000 θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα θα ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της και θα μπορέσει να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο. Τα έργα τα οποία εντάχθηκαν στη διαδικασία fast track είναι τα ακόλουθα:

1) Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου TAP. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία Trans Adriatic Pipeline A.G. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

2) Αγωγός φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Τουρκίας – Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI). Το κόστος επένδυσης του χερσαίου τμήματος (Κομοτηνή-Θεσπρωτία) ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας.

3) Διασύνδεση ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας μεταξύ της Χαντέρα στο Ισραήλ και της Αττικής μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Φορείς υλοποίησης είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και ο ΑΔΜΗΕ. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται στα 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ. Κατά το στάδιο υλοποίησης του έργου αναμένεται να απασχοληθούν 600 άνθρωποι ανά έτος, ενώ κατά το στάδιο λειτουργίας θα δημιουργηθούν 15-20 μόνιμες θέσεις εργασίας.

4) Διασύνδεση μεταξύ Mαρίτσα East 1 (στη Bουλγαρία) και Νέας Σάντας Κιλκίς. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 8-10 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης στο ελληνικό τμήμα είναι ο ΑΔΜΗΕ.

5) Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, συνολικής ισχύος 590 MW. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 501,8 εκατ. ευρώ. Κατά την κατασκευή του έργου προβλέπονται 900 θέσεις εργασίας και κατά τη λειτουργία 70. Φορέας υλοποίησης είναι η Τέρνα Ενεργειακή.

6) Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία (IGB). Ο IGB προβλέπεται να συνδέσει το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με το αντίστοιχο βουλγαρικό. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑ.

7) Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου και Κούλα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΔΕΣΦΑ.

8) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (INGS LNG Greece). Φορέας του έργου είναι η Gastrade. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 340 εκατ. ευρώ.

9) Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης του έργου ανέρχεται στα 275 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται η δημιουργία 200 περίπου θέσεων εργασίας. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑ.

10) Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Αρχικός φορέας υλοποίησης ήταν ο ΔΕΣΦΑ, αλλά τώρα έχει αναλάβει την αποθήκη το ΤΑΙΠΕΔ. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας.

11) Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης. Η επένδυση εκτιμάται σε 6 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 2.000 θέσεις εργασίας. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΠΑ.

12) Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Εβρου, επένδυση ύψους 107 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 220 θέσεις εργασίας. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΔΕΣΦΑ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμη η έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την ενεργειακή αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens». Το ΕΣΧΑΣΕ θα θεσπισθεί με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν έγκρισης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT