Νέοι κανόνες διαφήμισης για τα τυχερά παιχνίδια από την ΕΕΕΠ

Νέοι κανόνες διαφήμισης για τα τυχερά παιχνίδια από την ΕΕΕΠ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερους περιοριστικούς κανόνες στην προώθηση των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα εισάγει η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας των Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η Επιτροπή, στο πλαίσιο ελέγχου του ιδιωτικού μονοπωλίου που έχει δημιουργηθεί με την πώληση του ΟΠΑΠ, έφερε νέα ρύθμιση για θέματα εμπορικής επικοινωνίας των τυχερών παιγνίων στη χώρα μας (ΦΕΚ/B/1368). Σκοπός των ρυθμίσεων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η εξασφάλιση ενός ιδιαίτερα αυστηρού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών σε σχέση με τη διαφήμιση των τυχερών παιχνιδιών. Η ρύθμιση αφορά όχι μόνον τον ΟΠΑΠ αλλά όλους τους ρυθμιζόμενους φορείς από την ΕΕΕΠ (καζίνο, ΟΔΙΕ κ.λπ.).

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση Επιτροπής Παιγνίων, θεσπίζονται οι κανόνες δεοντολογίας που διέπουν τα θέματα σχετικά με την εμπορική επικοινωνία και τη διαφήμιση των τυχερών παιγνίων. Ετσι, μια εμπορική επικοινωνία δεν πρέπει να απευθύνεται σε άτομα κάτω των 18 ετών και να αποσκοπεί στην ενίσχυση της ροπής των καταναλωτών προς τα τυχερά παιχνίδια. Παράλληλα δεν πρέπει να αξιοποιεί γνωστά και διάσημα πρόσωπα και να εκμεταλλεύεται την έλλειψη ειδικών γνώσεων των καταναλωτών για τις πιθανότητες επιτυχίας και συμμετοχής στα κέρδη. Επίσης δεν πρέπει να μεταδίδεται το μήνυμα ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι μέσο πλουτισμού ή τρόπος διαφυγής από τις οικονομικές δυσκολίες ή ακόμη και να υποδηλώνεται ότι τα τυχερά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν προτεραιότητα στη ζωή. Επιπλέον, η διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών πρέπει να αναφέρει τις τηλεφωνικές γραμμές και τις υπηρεσίες υποστήριξης για την απεξάρτηση από τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια.

Κάθε σχέδιο εμπορικής πολιτικής θα εγκρίνεται πλέον από την ΕΕΕΠ, ενώ οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους μιας εμπορικής επικοινωνίας (π.χ. προϋπολογισμός, συχνότητα εμφάνισης κ.λπ.) θα πρέπει να γνωστοποιείται 10 ημέρες πριν από την τροποποίηση.

Στο μεταξύ χθες πραγματοποίησε ο ΟΠΑΠ το ντεμπούτο του στην αγορά του Διαδικτύου. Ο οργανισμός δημιούργησε τον δικτυακό τόπο www.pamestoixima.gr και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω έξυπνου τηλεφώνου (smartphone), τάμπλετ Η/Υ (tablet) ή μέσω του υπολογιστή τους. Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, το pamestoixima.gr διακρίνεται για τον σχεδιασμό και την ποικιλία επιλογών στοιχήματος στα δημοφιλή αθλήματα. Προσθέτει ωστόσο ότι οι επιλογές θα διευρυνθούν περαιτέρω προκειμένου να ικανοποιήσουν μεγαλύτερη γκάμα πελατών. Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στον δικτυακό τόπο pamestoixima.gr, πρέπει να είναι 21 ετών και να καταχωρίσει τα στοιχεία του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας ή του διαβατηρίου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή