Ρευστότητα 24 δισ. από Ε.Ε. – ΕΤΕπ για έρευνα – καινοτομία

Ρευστότητα 24 δισ. από Ε.Ε. – ΕΤΕπ για έρευνα – καινοτομία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα γενιά χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγκαινίασαν χθες η Ε.Ε. και ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ και ΕΤΑΕ) με στόχο να διευκολύνουν την πρόσβαση καινοτόμων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Μέσω του προγράμματος «InnovFin – EU Finance for Innovators» αναμένεται κατά την επόμενη επταετία να καταστούν διαθέσιμα περισσότερα από 24 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία (Ε&Κ) που θα πραγματοποιήσουν μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς που δημιουργούν υποδομές έρευνας. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να στηρίξουν επενδύσεις συνολικού ύψους μέχρι 48 δισ. Σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσαν η ΕΤΕπ και το ΕΤΑΕ, οι ελληνικές τράπεζες πληροφορήθηκαν για τις ευκαιρίες που θα προσφέρει αυτή η νέα γενιά χρηματοπιστωτικών εργαλείων της Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη χρηματοδότησης για τις καινοτόμες επιχειρήσεις και στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα «InnovFin – EU Finance for Innovators» θα προσφέρει μια σειρά από εξατομικευμένα προϊόντα –που θα περιλαμβάνουν από εγγυήσεις για ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς έως απευθείας δάνεια σε επιχειρήσεις, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες– για να στηρίζει από τα πιο μικρά ώς τα πιο μεγάλα σχέδια επενδύσεων σε Ε&Κ στην Ε.Ε. και στις χώρες που είναι συνδεδεμένες με τον «Ορίζοντα 2020», το νέο πρόγραμμα-πλαίσιο της Ε.Ε. για την έρευνα κατά την περίοδο 2014-2020. Το InnovFin αξιοποιεί την επιτυχία που γνώρισε ο Μηχανισμός Χρηματοδότησης με Επιμερισμό των Κινδύνων (Risk-Sharing Finance Facility – RSFF), ο οποίος δημιουργήθηκε βάσει του έβδομου προγράμματος-πλαισίου έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΠΠ7) και συνέβαλε στη χρηματοδότηση 114 έργων E&K με δάνεια της τάξης των 11,3 δισ. ευρώ και επιπλέον χορήγησε εγγυήσεις δανείων συνολικού ύψους άνω του 1,4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. με τη συμμετοχή οργανισμών που προσφέρουν χρηματοδότηση ή βελτιώνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή