CR Index: Βραβεία σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην ΕΚΕ

CR Index: Βραβεία σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην ΕΚΕ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τετάρτη 11 Ιουνίου το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης με επίσημη εκδήλωση και χορηγό επικοινωνίας την «Κ» βράβευσε για έκτη συνεχή χρονιά εταιρείες που διακρίθηκαν ύστερα από την αξιολόγησή τους με βάση τον δείκτη «CR Index 2013» για τις σημαντικές πολιτικές και δράσεις Εταιρικής Ευθύνης τους, στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής τους, στην οποία και έχουν εντάξει την κοινωνική και περιβαλλοντική εταιρική υπευθυνότητά τους. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι από την ελληνική και τη διεθνή επιχειρηματικότητα, όπως και από τα θεσμικά όργανα της χώρας μας.

Ο δείκτης CR Index είναι διεθνώς αναγνωρισμένο «εργαλείο» για τη συγκριτική αξιολόγηση των εταιρειών σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις τους σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης κ. Δημήτρης Γ. Μαύρος τον χαρακτηρίζει «στρατηγικό εργαλείο που μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια των εταιρειών για αντικειμενική και διαφανή μέτρηση, διαχείριση και δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων Εταιρικής Ευθύνης που εφαρμόζουν». Και υπογραμμίζει ότι σε περιόδους κρίσης και ύφεσης όπως αυτή που βιώνουμε «η Εταιρική Ευθύνη αποτελεί αναγκαίο εργαλείο των εταιρειών» για να ανατρέψουν τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις, να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και των καταναλωτών και, επιπλέον, να αυξήσουν «πέρα από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και τη μακροπρόθεσμη αξία, του οικονομικού και κοινωνικού κεφαλαίου τους».

Αξιολόγηση επιχειρήσεων

O CR Index αναπτύχθηκε το 2002 και εφαρμόζεται στην Ευρώπη από τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Business in the Community που εδώ και 25 χρόνια στηρίζει οργανισμούς και επιχειρήσεις να ενσωματώνουν αποτελεσματικά καλές πρακτικές στις λειτουργίες τους. Στη χώρα μας αντιπροσωπεύεται αποκλειστικά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (www.cri.org.gr) σε συνεργασία με το BITC. Και στα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει προσφέρει η αξιολόγηση ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν από το 2008, είναι και η μακροχρόνια παρακολούθηση της προόδου τους, όπως και ο προσδιορισμός τυχόν ρίσκου, αλλά και ευκαιριών. Είναι επίσης και ο προσδιορισμός των σημείων εκείνων στα οποία η ΕΚΕ μπορεί να βελτιωθεί.

Ιδιαιτέρως σημειώνουμε την Πρωτοβουλία «Forum Υπεύθυνων Πολιτών» του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης όπως την παρουσιάζει ο κ. Γιάννης Φρέρης, μέλος του Δ.Σ. του CRI και διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Οπως εξηγεί ο κ. Φρέρης, που είναι και ο συντονιστής του Φόρουμ, η ιδέα βασίζεται στη συσπείρωση της ΕΚΕ μέσω της εκπροσώπησής της εντός των εταιρειών που διακρίνονται για τη δέσμευσή τους σε αυτήν και στο να αναδειχθούν οι συμπεριφορές προσώπων από μιαν ανεξάρτητη επιτροπή υψηλού επιστημονικού και κοινωνικού κύρους. «Σκοπός είναι να προσωποποιηθεί η υπευθυνότητα ως πεποίθηση και ως πρακτική από τα πρόσωπα και τις ιστορίες τους. Ανθρωποι όλων των βαθμίδων των εταιρειών, άνθρωποι που κινούνται γύρω από αυτές, άνθρωποι που υπάρχουν ως συνειδητοί, υπεύθυνοι, ενεργοί πολίτες, τόσο ως εργαζόμενοι όσο και ως αυθύπαρκτες προσωπικότητες, αλλά και αντιλαμβάνονται το χρέος της ευθύνης έναντι του συνόλου, ενδοεταιρικά, εξωεταιρικά, κατά μόνας ή και μέσα από τη συλλογικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή