ΠΣΕ: Υποχώρησαν οι εξαγωγές στο α’ τρίμηνο του έτους

ΠΣΕ: Υποχώρησαν οι εξαγωγές στο α’ τρίμηνο του έτους

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση του συνόλου των εξαγωγών, αλλά και θετικά μηνύματα από σημαντικούς κλάδους παραγωγής, καθώς και αγορές με αυξημένη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα καταγράφει η τριμηνιαία ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2014.

Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά -3,2% στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 6,28 δισ. ευρώ από 6,49 δισ. ευρώ. Αν ωστόσο, εξαιρεθούν στον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εξαγωγών για το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2014, είναι μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο -4,7%.

  

Ο χάρτης των εξαγωγών

  

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, στο α' τρίμηνο του 2014 οι μεταβολές ως προς τους κύριους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ότι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων. Ακολουθούν κατά σειρά η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και στην 6η θέση είναι το Γιβραλτάρ (που αποτελεί έδρα offshore ξένων εμπορικών επιχειρήσεων), ενώ στην 7η θέση βρίσκεται ο Εφοδιασμός Πλοίων από Τρίτες Χώρες. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Αίγυπτος η οποία αποτελεί νέα είσοδο για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια στους δέκα σημαντικότερους προορισμούς.

  

Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (27) εμφανίζουν οριακή μείωση (-0,7%) και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν το 44,5% των συνολικών εξαγωγών. Πτωτική πορεία καταγράφεται για τις εξαγωγές προς τη Β. Αμερική κατά -15%, προς τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (-3,3%), προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, -2,4%) και προς την Ινδία (-4,1%). Μεγάλης έκτασης μειώσεις παρατηρούνται στα μεγέθη των εξαγωγών προς την Κίνα κατά -50,4% και προς τη Λατινική Αμερική (-70,4%) κυρίως λόγω μεγάλης μείωσης των εξαγωγών προς Βραζιλία.

 

Αντίθετα, αύξηση καταγράφεται στις εξαγωγές προς τα Βαλκάνια κατά 9,4%, προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) (5,5%), προς τη Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (6,1%), προς τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (37,6%) και προς τη ΝΑ Ασία κατά 5,9%.

   

Σε ό,τι αφορά νέες εισόδους στην κατάταξη των 100 κυριότερων αγορών-στόχων, ξεχωρίζουν οι: Τόγκο (54η θέση), Κολομβία (65η θέση), Παναμάς (66η θέση), Μαλαισία (73η θέση), Αιθιοπία (79η θέση), Δομινικανή Δημοκρατία (84η θέση), Παραγουάη (86η θέση), Βενεζουέλα (89η θέση), Φιλιππίνες (94η θέση), Ουρουγουάη (95η θέση), Λιβερία (96η θέση), Σιέρα Λεόνε (97η θέση).

  

Τα προϊόντα που αντέχουν στις πιέσεις

  

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των αποστολών αγροτικών προϊόντων (κατά -15,5%), εξαιτίας της μεγάλης μείωσης εξαγωγών ελαιολάδου και παρά τις θετικότατες επιδόσεις των φρουτολαχανικών, καθώς και στη μείωση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -2%). Παρά το γεγονός της υποχώρησης στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες, αθροιστικά και οι δύο καλύπτουν το 45,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

  

Αντίθετα, ελαφρά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων κατά 0,9%, αλλά και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά 8,1%. Οριακή μείωση παρουσιάζουν οι εξαγωγές των πρώτων υλών κατά -0,4%.

  

Σε ό,τι αφορά τις νέες εισόδους στην κατάταξη των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας, ξεχωρίζουν οι: μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών (19η θέση), σιτάρι σκληρό (34η θέση), μετρητές αερίων και υγρών (66η θέση), μετασχηματιστές (68η θέση), διόπτρες σκόπευσης (73η θέση), χάρτινα είδη υγιεινής (74η θέση), μήλα (79η θέση), μη φουσκωτά πλοία (85η θέση), είδη από καουτσούκ (86η θέση), ψεκαστικά γεωργίας και κηπουρικής (89η θέση), δίχτυα αλιείας (91η θέση), ρύζι (95η θέση) και ζαχαρώδη προϊόντα (98η θέση).

  

Οι εισαγωγές

  

Στις εισαγωγές στο α' τρίμηνο του 2014, καταγράφεται συνέχιση των πτωτικών τάσεων και νέα μικρή υποχώρηση κατά -1,1%, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 11.547,9 εκατ. ευρώ έναντι 11.670,7 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Η υποχώρηση αυτή θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν υπήρξαν σημαντικές παραδόσεις πλοίων αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ το δίμηνο Φεβρουάριος-Μάρτιος 2014.

  

Οι πτωτικές τάσεις (-3,2%) των εξαγωγών και η περιορισμένη μείωση (-1,1%) των εισαγωγών οδηγούν σε μια μικρή τάση αύξησης του εμπορικού ελλείμματος σε -5.265,2 εκατ. ευρώ από -5.180,7 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο του 2013, ήτοι άνοδος κατά 1,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή