Αυξήθηκε κατά 3,6% η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής στο α΄ τετράμηνο

Αυξήθηκε κατά 3,6% η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής στο α΄ τετράμηνο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητική τάση εμφανίζει η άνοδος των ασφαλίστρων του κλάδου ζωής το πρώτο τετράμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, οι εργασίες του κλάδου ζωής ενισχύθηκαν κατά 3,6% και η παραγωγή ασφαλίστρων διαμορφώθηκε στα 559,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο μήνα εντός του 2014, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς πτώσης.

Οχημα στην άνοδο του κλάδου αποτέλεσαν τα επενδυτικά προϊόντα (unit linked), οι πωλήσεις των οποίων ενισχύθηκαν κατά 27,9%, ενώ αύξηση κατά 25,2% εμφάνισαν και οι πωλήσεις των προγραμμάτων υγείας. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί επίσης η σταθεροποίηση των εργασιών στα παραδοσιακά αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά συμβόλαια, που είναι και η μεγαλύτερη κατηγορία του κλάδου, τα ασφάλιστρα του οποίου διαμορφώθηκαν στα 401,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,2%.

Στο 8% διαμορφώθηκε επίσης η πτώση των εργασιών στις ομαδικές ασφαλίσεις, των προγραμμάτων που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους, συνέπεια της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων αλλά και της μείωσης των αποδοχών τους.

Κόντρα στην εικόνα σταθεροποίησης του κλάδου ζωής είναι η εξέλιξη των ασφαλίστρων του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, οι εργασίες του οποίου υποχώρησαν κατά 8,3%, συρρικνώνοντας τα ασφάλιστρα στα 749,5 εκατ. ευρώ. Κυριότερη αιτία αποτελεί η συνεχιζόμενη μείωση των εργασιών του κλάδου αυτοκινήτου, που υποχώρησαν κατά 10,9%, ως συνέπεια της συνεχιζόμενης μείωσης των τιμών στα ασφάλιστρα. Ο πόλεμος τιμών στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου αποτελεί συνέπεια του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και καταγράφεται παρά την αύξηση του στόλου των ασφαλισμένων οχημάτων που παρατηρείται το ίδιο διάστημα. Την ίδια στιγμή, πτώση κατά 13,4% εμφανίζουν και οι εργασίες που προέρχονται από τις συμπληρωματικές καλύψεις (ασφάλιση πυρός, κλοπής κ.λπ.) στον κλάδο αυτοκινήτου, περιορίζοντας τα συνολικά ασφάλιστρα από τον κλάδο αυτοκινήτου στα 439,6 εκατ. ευρώ. Πτωτικά κατά 2,7% διαμορφώθηκαν και τα ασφάλιστρα του δεύτερου μεγαλύτερου κλάδου στις γενικές ασφαλίσεις, των ασφαλίσεων πυρός, οι εργασίες του οποίου συρρικνώθηκαν στα 132,6 εκατ. ευρώ. Πάντως, η θετική πορεία των εργασιών του κλάδου ζωής περιόρισε τις συνολικές απώλειες στην ασφαλιστική αγορά στο -3,6% και τα συνολικά ασφάλιστρα τόσο από τις πωλήσεις προγραμμάτων ζωής όσο και από τις πωλήσεις ασφαλίσεων ζημιών διαμορφώθηκαν στο 1,3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή