Επιτυχής έξοδος της Eurobank στις αγορές με υπερκάλυψη του 4ετούς ομολόγου 500 εκατ.

Επιτυχής έξοδος της Eurobank στις αγορές με υπερκάλυψη του 4ετούς ομολόγου 500 εκατ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερκάλυψη πάνω από περίπου δύο φορές είχε η έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ της Eurobank, τετραετούς διάρκειας. Η έκδοση συγκέντρωσε εντολές 1,1 δισ. ευρώ και το τοκομερίδιο διαμορφώθηκε στο 4,25%, ενώ η τιμή έκδοσης ορίστηκε στο 99,55.

Είχε προηγηθεί σειρά συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο, όπου έγιναν συναντήσεις με περίπου 50 θεσμικούς επενδυτές. Καταγράφηκε σημαντικό ενδιαφέρον και από μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, γεγονός που δείχνει τη σταδιακή επιστροφή επενδυτών όλων των κατηγοριών στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η έκδοση επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τη Eurobank, όπως αυτή είχε εκδηλωθεί με την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,9 δισ. ευρώ.

Επαφές

Η επιλογή για έκδοση τετραετούς διάρκειας ήταν αποτέλεσμα των επαφών με τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους κατά τη διάρκεια του roadshow, όπου διατυπώθηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη καμπύλη επιτοκίων για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση τιμολόγησης μελλοντικών εκδόσεων τραπεζών και ελληνικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha είχαν εκδώσει ομόλογα με διάρκεια 3 ετών, ενώ η Εθνική Τράπεζα για 5 έτη, συνεπώς η έκδοση της Eurobank συμπληρώνει την παραπάνω καμπύλη των αποδόσεων.

Με την άντληση μεσοπρόθεσμης ρευστότητας, η Eurobank ενισχύει περαιτέρω τα διαθέσιμά της έτσι ώστε να καλύπτει με ευχέρεια τις αναμενόμενες ανάγκες για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην τόνωση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ιδίως μέσω του TLTRO).

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία απέχει ελάχιστα από την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετέφερε, άλλωστε, σε ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας σειρά επαφών στην Κύπρο. Η σταδιακή ανάκαμψη, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου, θα αρχίσει πιθανότατα από το τρέχον έτος είτε σε ένα από τα επόμενα τρίμηνα, ενώ ανέφερε ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η επιστροφή στην ανάπτυξη δημιουργούν ένα πεδίο σημαντικών ευκαιριών για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο η Eurobank είναι σε θέση να αξιοποιήσει. Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι το 2015 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη προηγήθηκε της πρώτης απόπειρας που πραγματοποίησε η Κύπρος για έξοδο στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου 750 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,75% και απόδοση στο 4,85%. Ο κ. Μεγάλου, συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Cyprus κ. Μιχάλη Λούη, είχε σειρά επαφών με τον υπουργό Οικονομικών, την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και επιχειρηματίες του νησιού και αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία σημείωσε ότι πρόθεση της Eurobank είναι να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες για τις νέες συνεργασίες, καθώς η τοπική οικονομία θα σταθεροποιείται και θα επιστρέφει σταδιακά σε αναπτυξιακό καθεστώς.

Η Eurobank Κύπρου

Η Eurobank Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Λούη, θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά την κυπριακή οικονομία, καθώς ο όμιλος «πιστεύει στις δυνατότητες της χώρας και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει την όλη προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη». Η εταιρεία πέτυχε ικανοποιητικά αποτελέσματα, με τα καθαρά κέρδη μετά προβλέψεων και φόρων να ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ιδιαίτερα ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, που ανήλθε στο τέλος του 2013 σε 45% και σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα που της επιτρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κυπριακή οικονομία και να στηρίζει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή