Στα 4,9 δισ. ευρώ τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ την τελευταία τριετία

Στα 4,9 δισ. ευρώ τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ την τελευταία τριετία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναλλαγές ύψους 5,4 δισ. ευρώ και έσοδα 4,9 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για την περίοδο 2011 έως σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόκειται για λογιστικά έσοδα, αφού όπως διευκρινίζει το Ταμείο, τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τον Ιούνιο του 2014 περιελάμβανε 16 ολοκληρωμένες αποκρατικοποιήσεις, 16 που βρίσκονται σε εξέλιξη και 16 που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας. Μεταξύ των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, είναι η πώληση 12 ξενοδοχείων-μπουτίκ (κυρίως παλαιά Ξενία), μια σειρά ακινήτων στην Πλάκα, πρώην κτίρια του ΥΠΠΟ, η τιτλοποίηση ακινήτων, η αξιοποίηση της μαρίνας Λαυρίου με στόχο τη φιλοξενία μεγάλων σκαφών αναψυχής (mega-yacht) κ.ά. Οι προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις θεωρούνται μάλιστα άμεσα επικείμενες. Επίσης σε στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται η αποκρατικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), της Εγνατία Οδού, η εκχώρηση του Ψηφιακού Μερίσματος, των περιφερειακών λιμένων της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα κ.λπ.), των ΕΛΤΑ, του κοιτάσματος Ν. Καβάλας, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ.

Για το 2014 ο στόχος εσόδων παραμένει στο 1,5 δισ. ευρώ και τα σωρευτικά έσοδα από το 2011, από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2013 να ανέλθουν σε 4,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Τα σημαντικότερα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αφού ο στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή, καθοριστική θα είναι η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ακινήτων που τώρα επιδιώκει το ταμείο και η οποία αναμένεται να αποφέρει 350 έως 500 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από την πώληση των 28 κτιρίων (261 εκατ.) και πιθανώς από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης (100 εκατ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή