Τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων ύψους 800 εκατ. σχεδιάζει η ΕΤΕπ

Τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων ύψους 800 εκατ. σχεδιάζει η ΕΤΕπ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο τιτλοποίησης επιχειρηματικών δανείων ύψους 800 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας, απελευθερώνοντας πόρους για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες από εκπροσώπους της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον νέο υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, με τον οποίο συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση στις αρχές Ιουλίου με τη συμμετοχή των τραπεζών.

Η δυνατότητα τιτλοποίησης δανείων από την πλευρά της ΕΤΕπ αποτελεί νέο πεδίο δραστηριότητας και εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια για την ενίσχυση της χρηματοδότησης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το σχέδιο μάλιστα προβλέπει και τη δυνατότητα εξαγοράς επισφαλών δανείων, με κριτήρια που θα αξιολογήσει η Τράπεζα, επιστρέφοντας ρευστότητα στο σύστημα, προκειμένου στη συνέχεια να δοθούν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών στον επιχειρηματικό τομέα φθάνουν το 32% του συνολικού χαρτοφυλακίου επιχειρηματικής πίστης, ενώ πιο ευάλωτος είναι ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επισφάλειες που αγγίζουν το 45%.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η ΕΤΕπ για τη στήριξη των ΜμΕ είναι επίσης ένα νέο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις μέσω τραπεζών, χωρίς να απαιτείται εθνική συμμετοχή. Η ΕΤΕπ θα εγγυάται την αποπληρωμή του δανείου σε αυξημένο ποσοστό που μπορεί να φτάνει έως και 80%. Με τον τρόπο αυτό θα περιορίζεται σημαντικά το ρίσκο που θα αναλαμβάνουν οι τράπεζες, γεγονός που θα επιτρέψει και τη σημαντική μείωση των επιτοκίων στον βαθμό που θα μειώνεται το ρίσκο που θα αναλαμβάνουν. Το πρόγραμμα που ονομάζεται Πρωτοβουλία για τις ΜμΕ εντάσσεται στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 και θα πρέπει να συνοδευθεί με την υποβολή ανάλογου αιτήματος από την ελληνική πλευρά, που θα πρέπει να το εντάξουν στο νέο ΕΣΠΑ.

Χθες η ΕΤΕπ υπέγραψε σύμβαση ύψους 75 εκατ. ευρώ με την Intesa Sanpaolo, η οποία προσχωρεί ως βεβαιούσα τράπεζα στο πρόγραμμα της ΕΤΕπ ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Ελλάδα, που θεσπίστηκε τον Ιούνιο 2013. Η σύμβαση υπεγράφη χθες στο Μιλάνο από τους κ. Λούκα Λαζαρόλι, αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΕΤΕπ και Στέφανο Στανγκόνι, επικεφαλής Διεθνούς Τραπεζικής και Συναλλαγών της Intesa. H Intesa Sanpaolo, η οποία προστίθεται στις υπόλοιπες τράπεζες που έχουν επίσης υπογράψει (Citi, Commerzbank και HSBC), θα διευρύνει με τη συμμετοχή της τη γεωγραφική κάλυψη του προγράμματος και θα στηρίξει ιδίως τις εμπορικές ροές μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Σκοπός του προγράμματος είναι να στηρίξει τις διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες ελληνικών ΜμΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παρέχοντας εγγυήσεις για χαρτοφυλάκια πιστωτικών επιστολών, εγγυητικών επιστολών και άλλων προϊόντων χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου σε ξένες τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή