Επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ από Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Επενδύσεις 58 εκατ. ευρώ από Αθηναϊκή Ζυθοποιία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις συνολικού ύψους 58 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για την περίοδο 2014-2016 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, επιχειρώντας με αυτήν την απόφαση να τονίσει ότι πρώτον, παραμένει με σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα και δεύτερον, βλέπει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς μπίρας.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία αναπτύσσει μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα, παράγοντας ακόμη και προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για ξένες αγορές και όχι για την εγχώρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της παραγωγής σειράς αναψυκτικών με βύνη με την ονομασία Fayrouz, τα οποία θα διατίθενται αποκλειστικά σε χώρες του εξωτερικού. Τα αναψυκτικά αυτά παράγονται ακόμη σε Αίγυπτο και Νιγηρία. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Ζ. Μηνά, η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται –για την ώρα τουλάχιστον– να εισέλθει στην εγχώρια αγορά αναψυκτικών.

Η συνέχιση των επενδύσεων σχετίζεται και με το γεγονός ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2014 η πτωτική πορεία της αγοράς μπίρας δείχνει να ανακόπτεται και εμφανίζεται σταθεροποιημένη. Οι προβλέψεις ειδικά για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι ότι το 2014 θα παραμείνει σταθερός ο τζίρος της και θα επιστρέψει σε κέρδη.

Το 2013 έκλεισε για την εταιρεία με συνολικές πωλήσεις 315 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 32,3 εκατομμυρίων ευρώ. Τα παραπάνω αποτελέσματα απεικονίζουν την αύξηση των εξαγωγών της κατά 9%, στα 25 εκατ. ευρώ, την ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων του νερού ΙΟΛΗ κατά 43% και της μπίρας ΑΛΦΑ κατά 46%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι ζημίες 10,9 εκατ. ευρώ, αντί κερδών, που εμφάνισε στον ισολογισμό της είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της απόφασης να επιλέξει την άμεση και άπαξ απόσβεση του κόστους που προέκυψε από τις αλλαγές που πραγματοποίησε στον τρόπο λειτουργίας της, προκειμένου να διασφαλίσει το υγιές και βιώσιμο μέλλον της στην ελληνική αγορά.

Φέτος, εξάλλου, η εταιρεία αναμένεται να καλύψει όλες τις ανάγκες της σε κριθάρι, με την παραγωγή από το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας που εφαρμόζει τα τελευταία έξι χρόνια. Μάλιστα, θα διαθέσει κριθάρι και σε άλλες εταιρείες, όπως στη μικροζυθοποιία «Νήσος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή