Επιφυλακτικοί οι επενδυτές λόγω πολιτικού ρίσκου

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές λόγω πολιτικού ρίσκου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή εικόνα παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά την προτελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Η χθεσινή τριπλή λήξη των παραγώγων σε διεθνές επίπεδο επιβράδυνε τις επενδυτικές κινήσεις που κατέβασαν ταχύτητα και επέλεξαν να ρευστοποιήσουν μετοχές και να μεταφέρουν κεφάλαια στην αγορά παραγώγων. Το αποτέλεσμα για την ελληνική αγορά ήταν μέχρι και την Τρίτη να συμπληρωθούν πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Αντίθετα στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης επικράτησαν ανοδικές τάσεις, αλλά η άνοδος περιορίστηκε σε μια μικρή ομάδα μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25. Tην Παρασκευή μέχρι και τις 3 το μεσημέρι οι πωλητές είχαν τον έλεγχο της αγοράς με χαμηλό όμως όγκο συναλλαγών. Ξεκινώντας η εβδομάδα, το χρηματιστήριο έδειξε αδύναμη εικόνα παραμένοντας σε αρνητική τροχιά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση με συνολικές απώλειες 4,59% και μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 2,344 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι οι επενδυτές περιόρισαν τις τοποθετήσεις τους στην Αθήνα, καθώς επανέρχεται το πολιτικό ρίσκο της χώρας μετά την ανάδειξη διαφωνιών στο κυβερνητικό σχήμα. Η αγορά δείχνει να έχει μείνει από «καύσιμα» με τον ημερήσιο τζίρο να έχει υποχωρήσει πολύ κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας η καθαρή αξία των συναλλαγών διολίσθησε στα 84,959 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 1.262,31 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,66%. Την Τρίτη συμπληρώθηκαν πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 4,87%. Η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αποδίδεται στο γεγονός ότι σοβαρές επιχειρηματικές εξελίξεις δεν υπάρχουν, αφού βρισκόμαστε στον μήνα των γενικών συνελεύσεων όπου το ενδιαφέρον εξαντλείται στη διανομή μερισμάτων και στην επιστροφή κεφαλαίων από τις εισηγμένες. Ταυτόχρονα, η έλλειψη βάθους του χρηματιστηρίου επιβεβαιώνεται καθημερινά από τη μικρή ομάδα των μετοχών που δεν ξεπερνούν τις 7 και απορροφούν πάνω από το 70% των ημερήσιων συναλλαγών. Ειδικότερα οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, της Πειραιώς, του ΟΠΑΠ, της Alpha Bank, της Eurobank και της Folli Follie Group την Τρίτη πραγματοποίησαν συναλλαγές αξίας 76,7 εκατ. ευρώ, ή το 71%, περίπου, της συνολικής μεικτής αξίας συναλλαγών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.258,48 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,30%.

Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 108,749 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 79,331 δισ. ευρώ. Θετική αντίδραση κατεγράφη την Τετάρτη στο χρηματιστήριο

μετά πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,94% και διαμορφώθηκε στις 1.270,34 μονάδες. Η αντιστροφή του κλίματος αποδίδεται στις θετικές αποδόσεις των τραπεζικών τίτλων όπως της Τράπεζας Πειραιώς (4,76% με κλείσιμο στα 1,760 ευρώ) και της Εθνικής Τράπεζας που ενισχύθηκε 0,36% και διαμορφώθηκε στα 2,770 ευρώ. Θετική εικόνα παρουσίασαν και άλλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις όπως η Folli Follie Group (3,47% με κλείσιμο στα 32,490 ευρώ), η Τέρνα Ενεργειακή (3,64% με κλείσιμο στα 3,990 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (2,74% με κλείσιμο στα 13,110 ευρώ) και η Viohalco (2,46% με κλείσιμο στα 4,160 ευρώ). Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 115,004 εκατ. Την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ακολούθησε και η Αθήνα την Πέμπτη, κλείνοντας σε θετικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Το αξιοσημείωτο της συνεδρίασης ήταν η επάνοδος του ημερήσιου όγκου συναλλαγών σχεδόν στα 150 εκατ. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,31% στις 1.286,99 μονάδες.

Τη νέα εβδομάδα ολοκληρώνεται ο κύκλος των ετήσιων γενικών συνελεύσεων για τις 234 εισηγμένες. Μέχρι τώρα προκύπτει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από τις διοικήσεις των εταιρειών που μιλούν για συνθήκες πραγματικής ανόδου από το α΄ τρίμηνο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή