Ακριβότερο το οικιακό ρεύμα, φθηνότερο για τις μικρές επιχειρήσεις

Ακριβότερο το οικιακό ρεύμα, φθηνότερο για τις μικρές επιχειρήσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ μπαίνουν από 1ης Ιουλίου οι δεσμεύσεις του Μνημονίου για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό, όπως διευκρίνισε χθες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, σημαίνει αυξήσεις στις οικιακές καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες και μειώσεις στις καταναλώσεις των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και επαγγελματικών εργαστηρίων. Ο κ. Ζερβός δεν προσδιόρισε το ύψος των αυξήσεων, τόνισε πάντως ότι το αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ θα είναι ουδέτερο, αφού ό,τι περάσει στη μια πλευρά ως αύξηση θα περάσει και στην άλλη ως μείωση. Διευκρίνισε επίσης, ότι η πλειοψηφία των καταναλώσεων μέχρι 800 κιλοβατώρες πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) που σημαίνει ότι δεν θα επωμιστεί αυξήσεις, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των περίπου 2,5 εκατ. καταναλωτών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δεν θα υπάρξουν προς το παρόν αλλαγές στα τιμολόγια των αγροτικών καταναλώσεων, που επίσης επιδοτούνται με μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ζερβός. Η τρόικα έχει κάνει αποδεκτό αίτημα της ελληνικής πλευράς για κατάργηση της σταυροειδούς επιδότησης στα αγροτικά τιμολόγια στο τέλος του 2015 που θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ διευκρίνισε επίσης ότι δεν θα μεταβληθεί η τιμή του νυχτερινού τιμολογίου.

Σε ό,τι αφορά τις ανεξόφλητες οφειλές, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση του ρυθμού αύξησής τους. Επιτάχυνση αυτού του ρυθμού αναμένει η διοίκηση της ΔΕΗ από τις 31 Ιουλίου, ημερομηνία απεμπλοκής της ΔΕΗ από την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ, παράγοντας που οδήγησε σε εκτόξευση των ανεξόφλητων οφειλών.

Αναφερόμενος στο θέμα της «Μικρής ΔΕΗ» ο κ. Ζερβός τοποθέτησε τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των δημοπρασιών ισχύος από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή (ΝΟΜΕ), τόνισε ότι η ΔΕΗ είναι υπέρ του θεσμού υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή θα διαμορφώνεται ελεύθερα και θα υπάρχει «κατώφλι». Με βάση τις θέσεις που έχει καταθέσει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, ως κατώτατη τιμή προτείνει τα 59 ευρώ η μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή η ενεργοβόρα βιομηχανία μέσω της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) ζητάει διαμόρφωση τελικής τιμής μέσω των δημοπρασιών στα 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Η απόκλιση των θέσεων που εκφράστηκαν στη διαβούλευση έχει μπλοκάρει τη ΡΑΕ, η Ολομέλεια της οποίας δεν κατάφερε στην προχθεσινή της συνεδρίαση να καταλήξει σε οριστικές θέσεις. Πληροφορίες μάλιστα φέρουν τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Νίκο Βασιλάκο να απευθύνεται μέσω επιστολής στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για οδηγίες σχετικά με το τελικό σχέδιο των δημοπρασιών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος αποτελούν δεσμευτική υποχρέωση της χώρας έναντι της τρόικας και με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στον Σεπτέμβριο του 2014. Στόχος είναι η μείωση του τελικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και ο νέος θεσμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι την πώληση της «Μικρής ΔΕΗ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή