Outsourcing: Μας λείπουν κουλτούρα – εκπαίδευση

Outsourcing: Μας λείπουν κουλτούρα – εκπαίδευση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι σημαντικό μόνο το θέμα –αυτό καθαυτό– που επέλεξε να φέρει στην επικαιρότητα και να το βάλει στο τραπέζι του διαλόγου η Ethos Media A.E. (www.ethosmedia.eu), με το πρόσφατο συνέδριο Outsourcing Conference 2014 – είναι, άλλωστε, το πρώτο συνέδριο outsourcing στην ελληνική αγορά. Εξίσου σημαντικό είναι και το ότι το συνέδριο αυτό ήταν «κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της αγοράς», αφού το περιεχόμενό του το διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σύνεδροι, μέσα από την αναλυτική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Wizzard – From Wisdom to Magic σε ανώτατα διευθυντικά στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους.

Ζητούμενα της έρευνας ήταν να προσδιορισθεί σε τι έκταση ασκείται το outsourcing στην Ελλάδα του 2014, ποια είναι η αντίληψη της αγοράς ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, πού κυμαίνεται η ικανοποίηση των πελατών, αλλά και οι τάσεις που διαγράφονται για το μέλλον του outsourcing στη χώρα μας.

Το συνέδριο απευθύνθηκε επίσης σε μέλη της κυβέρνησης, σε στελέχη Δημόσιας Διοίκησης και εκπρόσωπους θεσμικών φορέων, σε μέλη Δ.Σ. επιχειρήσεων, όπως και σε επαγγελματίες που συνδέονται είτε ως πελάτες, και επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών outsourcing, είτε ως σύμβουλοι. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έλαβε χώρα και η Outsourcing VIP Roundtable 2014 στην οποία πήρε μέρος και ο πρώην πλέον υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς. Στόχος της συζήτησης ήταν η απαρχή του διάλογου ανάμεσα στη Δημόσια Διοίκηση και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εντοπισθούν οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στα βασικά συμπεράσματα προκύπτει η γενικότερη έλλειψη «κουλτούρας outsourcing». Ωστόσο «το outsourcing μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας – εξαγωγή τεχνογνωσίας outsourcing. Να προσφέρει επίσης, στη μείωση του κόστους, όπως για παράδειγμα η εξοικονόμηση της τάξεως του 15-20% στη συνολική δαπάνη του δημόσιου τομέα, και στη μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, αυτό θα επιτευχθεί ουσιαστικά μόνο αν το outsourcing εισαχθεί στην ανώτερη και ανωτάτη εκπαίδευση και αφομοιωθεί ως έννοια και επιχειρηματική λειτουργία από τους πολίτες».

Ως σημαντικό πρόβλημα στη συνεργασία Δημόσιας Διοίκησης και ιδιωτικού τομέα αναφέρθηκαν οι προδιαγραφές των έργων και η αξιολόγησή τους. Επισημαίνεται δε ως κρίσιμο σημείo για κάθε επιτυχημένη συνεργασία, η παρακολούθηση και η εφαρμογή των ΚΡΙs (Key Performance Indicators). «Γίνεται μια καλή προσπάθεια και έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα υγιές πλαίσιο συνεργασίας. Ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Δεν υπάρχει νομοθεσία για το outsourcing. Αλλά αυτό μάλλον έρχεται ως δεύτερη προτεραιότητα μετά την έλλειψη της κουλτούρας» σχολιάζουν οι συντελεστές της συζήτησης στο roundtable.

Αναφέρεται επίσης το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ευκαιρία και η δυνατότητα εξαγωγής τεχνογνωσίας και υπηρεσιών outsourcing σε άλλες χώρες. Υπογραμμίζεται όμως ότι «απαιτείται ένας προσεκτικός σχεδιασμός επικοινωνιακής πολιτικής των υπηρεσιών που μπορούμε να προσφέρουμε ως χώρα σε άλλες».

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), του Hellenic Facility Management Association, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Ηταν επίσης υπό την αιγίδα του International Association of Outsourcing Professionals (IAOP) που είναι ο κορυφαίος οργανισμός παγκοσμίως για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στους τομείς ανάθεσης έργου και υπηρεσιών outsourcing.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή