Σε αρνητικό έδαφος θα κινηθεί και τη διετία 2014-15 η ελληνική αγορά τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Πληροφορικής (EITO), οι αρνητικοί ρυθμοί που κυριάρχησαν τα προηγούμενα έτη, θα ισχύσουν και στη διετία 2014-15, παρόλο που θα εμφανιστούν με μικρότερη ένταση.
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τον ΕΙΤΟ και δόθηκαν στην ελληνική αγορά από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Και σύμφωνα με αυτά, η αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη χώρα μας θα υποχωρήσει κατά 3,0% φέτος σε σχέση με το 2013 και κατά 1,8% το 2015. Οι πωλήσεις ΤΠΕ φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσουν στα 5,52 δισ. ευρώ, από 5,89 δισ. ευρώ πέρυσι και 6,47 δισ. ευρώ που ήταν το 2011.
Σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ, σχεδόν κάθε κλάδος του τομέα των ΤΠΕ στην Ελλάδα θα υποστεί στην παρούσα διετία (2014-15) κάμψη εσόδων. Ακόμη και η μέχρι πέρυσι δυναμικά ανερχόμενη αγορά των τάμπλετ H/Y, φέτος θα υποστεί υποχώρηση 8% φτάνοντας τα 101 εκατ. ευρώ. Μόνον ο κλάδος των υπηρεσιών πληροφορικής αναμένεται φέτος να εμφανίσει οριακή αύξηση 1,4%, η οποία θα διευρυνθεί περαιτέρω το 2015.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΤΟ, η Ελλάδα για άλλη μια φορά θα παρουσιάσει την παρούσα διετία τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη. Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση θα εμφανίσει η Πορτογαλία η οποία αναμένεται να υποχωρήσει 1,5% φέτος και κατά 0,6% το 2015. Ακόμη, οριακά αρνητικούς ρυθμούς, φέτος θα εμφανίσουν η Ισπανία (-0,7%), η Ιταλία (-0,7%), η Πολωνία (-0,7%), η Βουλγαρία (-0,1%) και η Γαλλία (-0,1%). Οι περισσότερες όμως από τις προαναφερόμενες χώρες, εκτιμάται ότι θα περάσουν σε θετικό έδαφος το 2015. Σημειώνεται ότι η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ, τη διετία 2014-15 θα εμφανίσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4,0%. Η ανάπτυξη αυτή τροφοδοτείται κυρίως από τις χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα (BRICs). Η η αγορά των ΤΠΕ της Δυτ. Ευρώπης που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αναμένεται να εμφανίσει αύξηση 0,7% το 2014 και 1,4% το 2015.
Στην Ελλάδα φαίνεται ότι η μεγαλύτερη τροχοπέδη στον τομέα των ΤΠΕ, συνιστά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Για φέτος, σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ, αναμένεται υποχώρηση κατά 3,3%, ενώ για το 2015 η μείωση αναμένεται στο 2,8%. Κυρίαρχος παράγοντας στη μείωση αυτή, είναι η υποχώρηση των δαπανών σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και λιγότερο οι δαπάνες σε κεφαλαιουχικό και τερματικό εξοπλισμό.
Οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών θα παρουσιάσουν υποχώρηση κατά 3,6% το 2014 και κατά 2,9% το 2015. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα έσοδα από την πρόσβαση στο Internet μέσω κινητού, η οποία ωστόσο δεν είναι ικανή να εξισορροπήσει τις σημαντικές απώλειες των εσόδων από τα σύντομα μηνύματα (SMS).
Στον τομέα του εξοπλισμού των τηλεπικοινωνιών, η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού κατά τη διετία 2014-15, αναμένεται σημειωθούν σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση ή/και συντήρηση υποδομών δικτύων δεύτερης και τρίτης γενιάς (2G/3G). Επίσης ο ΕΙΤΟ εκτιμά ότι θα υπάρξουν και περιορισμένα έργα υποδομών 4G/LTE σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι επιδόσεις ωστόσο στις συσκευές τηλεφωνίας το 2014 θα είναι αδύναμες, καθώς οι Ελληνες καταναλωτές παραμένουν -όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ- στη σκιά της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης των εταιρικών και οικογενειακών προϋπολογισμών. Οι πωλήσεις «έξυπνων τηλεφώνων (smartphones)», αν και θα κινηθούν ανοδικά το 2014 δεν αρκούν, για να συγκρατήσουν το σύνολο του κλάδου από την πτωτική τροχιά. Η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται ότι θα αναζωογονηθεί από την περαιτέρω πτώση των τιμών, καθώς ήδη τα «έξυπνα» κινητά, με τιμή πώλησης κάτω των 150 ευρώ, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της συνολικής αγοράς.