Προς μετοχοποίηση δανείων 50-60 εκατ. για τη «Νηρεύς»

Προς μετοχοποίηση δανείων 50-60 εκατ. για τη «Νηρεύς»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετοχοποίηση δανείων 50-60 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωση του υπόλοιπου δανεισμού της «Νηρεύς» προς τις τράπεζες (περίπου 130 εκατ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- τα βασικά στοιχεία της πρότασης των πιστωτών προς τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών. Η υποβολή της οριστικής πρότασης των τραπεζών αναμένεται μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις σχετικά με τον ακριβή χρόνο, καθώς πληροφορίες από τη διοίκηση της «Νηρεύς» επισημαίνουν ότι οι τράπεζες έχουν ακόμη διαφορές μεταξύ τους.

Εάν, πάντως, επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο μετά την ολοκλήρωσης της μετοχοποίησης των δανείων, το ποσοστό του ιδρυτή της εταιρείας, κ. Αρ. Μπελλέ, από 21,16% που είναι σήμερα θα υποχωρήσει σε 5%-8%, ενώ σε ανάλογα επίπεδα θα υποχωρήσει και το ποσοστό της Linneaus Capital Partners του Γεωργιανού Κ. Μπεντουκίτζε που σήμερα ανέρχεται σε 23,68%. Με βάση τους εκτιμώμενους χρόνους η διαδικασία της μετοχοποίησης των δανείων προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια, καθώς οι τράπεζες δεν επιθυμούν να περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό τους οι εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών. Το πιθανότερο σενάριο -αν και με αρκετές δυσκολίες λόγω της έλλειψης διάθεσης που δείχνουν μέχρι στιγμής οι μέτοχοι- είναι η προώθηση της συγχώνευσης της «Νηρεύς» με τον άλλο μεγάλο παίκτη του κλάδου, τη «Σελόντα», και εν συνεχεία η πώληση του νέου σχήματος που θα προκύψει σε ξένους επενδυτές.

Ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά σχήματα για την εξαγορά των εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών φέρεται να έχει εκδηλωθεί. Πρόκειται όμως όχι για εταιρείες με συναφές αντικείμενο και παραγωγική δραστηριότητα αλλά κυρίως για distress debt funds, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια στους ιδρυτές των εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών.

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των μετόχων της «Νηρεύς» κατά την οποία αποφασίστηκε η μη διανομή μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση του 2013.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή